Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Krig slår sönder människans moraliska kompass, förvrider och förgör henne – Kjell Westös nya roman är omskakande och berörande

Författaren Kjell Westö.
Bildtext Kjell Westö är aktuell med romanen ”Skymning 41” som i hög grad utspelar sig under mellanfredstiden i Helsingfors.
Bild: Niklas Sandström

”Skymning 41” är en berörande och omskakande berättelse om vad krig gör med oss, både som individer och som samhällen.

Du evige! Behövs då, att allt,

På vilket världen vilar, kärlek, trohet

Och plikt och ära, svikta skall som rö

Och tusen hjärtan brista, för att världen

Skall skuffas fram en tumsbredd på sin väg!

Prästen Ericus Ericis slutord i Josef Julius Wecksells drama Daniel Hjort anger tonen i Kjell Westös nya roman Skymning 41 – en ton som förebådar och sammanfattar den centrala tematiken i verket.

När historien börjar är det vinter 1940 och skådespelaren Molly Timm reser runt på turné i Sverige tillsammans med en ensemble från Svenska teatern. Avsikten är att skapa opinion, väcka sympati och förståelse – och inte minst samla in pengar – för Finlands sak.

Förutom Daniel Hjort har man Galgmannen av Runar Schildt och Den gamla damen visar sina medaljer av James M. Barrie (han som skrev Peter Pan) på repertoaren. Skådespel som på olika sätt väcker tankar kring frågor om förtryck, uppror och motstånd, maktkamp mellan kön och klass, samt drömmar som slår in och slås i spillror.

I trygghet i västerled oroar sig Molly ständigt för hur hennes fästman Henry har det.

Henry Gunnars jobbar på Hufvudstadsbladet och befinner sig vid fronten som krigsreporter. Hans uppdrag är att skriva uppbyggliga och käcka reportage som håller hemmafronten vid gott mod och friskt humör.

Ju längre kriget drar ut på tiden desto mer framstår kriget som en köttkvarn där tusentals och åter tusentals soldater på båda sidor av frontlinjen mals sönder i ett obönhörligt krigsmaskineri. Om de inte dör drabbas de av krigsneuroser och posttraumatisk stress.

Det är omöjligt att inte läsa in paralleller och kommentarer till det krig som Ukraina utkämpar mot Ryssland idag när Henry konstaterar att soldaterna tvingas utkämpa ”en strid som aldrig var någon strid utan bara en slakt, en slakt som inte tog slut förrän någon befälhavare där på andra sidan till sist tog sitt förnuft till fånga och slutade skicka fram nya män.”

Henry får allt svårare att skona läsarna från den brutala verklighet han ser runt omkring sig med den påföljd att Henry hamnar i konflikt med redaktionschefen och hans texter allt som oftast hamnar i papperskorgen.

Han kunde visa vad kriget alltid gjorde åt människan: slog sönder hennes moraliska kompass, förvred henne, förgjorde henne.

ur Skymning 41

Ett söndersargat Helsingfors träder fram i full färg

När freden kungörs i mars 1940 väntar en ny verklighet.

En verklighet som präglas av livsmedelsransoneringar och köer, brist på bensin, dansförbud och begränsade öppettider på restauranger, luftvärnet som testar flyglarmet varje morgon, dödsannonser i tidningarna över stupade soldater, dagliga nyhetsrapporter om snabbt framryckande tyska trupper över hela Europa.

När Molly och Henry återvänder till sin hemstad Helsingfors är staden förändrad.

Tiden mellan vinterkriget och fortsättningskriget, mellanfreden som den kommit att kallas, varade från den 13 mars 1940 till den 25 juni 1941 och i Skymning 41 framstår fredstiden som en tid av oro och bävan inför vad som komma skall. ”(K)riget hade invaderat dem alla och inget skydd fanns att få”, som Molly konstaterar.

Som så många gånger förr blåser Kjell Westö liv i det historiska Helsingfors, färgar de svartvita fotografierna och journalfilmerna vi har för vår inre syn av allt från sönderbombade höghus till kaféinteriörer och den växande huvudstaden norr om Tölö.

På ett konstfullt och mycket initierat westöskt sätt laddar han bilderna och scenerna med dofter och detaljer, tids- och platsmarkörer. Allt är väl researchat och väl underbyggt, vattentätt.

En del kanske irriterar sig på att Kjell Westö redogör och redovisar för sin kunskap in i minsta detalj, men jag tycker att omsorgen om historisk (hyper)korrekthet tillför en fördjupad och förhöjd känsla för tidsandan och tidsbilden. Man känner verkligen att man vandrar där de som gick före oss en gång gått.

Omslaget till Kjell Westös roman "Skymning 41".
Bild: Förlaget M

Kriget sätter sina spår

När Molly och Henry återser varandra efter närmare fyra månaders ofrivillig exil befinner sig båda vid ett slags vägskäl och det kan vara nog så svårt att återuppta relationen där den sattes på paus.

Såväl Molly som Henry har förlorat nära och kära i kriget, och sorgen och saknaden kan ibland te sig övermäktig att bära och svår att tala om.

Tiden vid fronten har satt djupa spår i Henry. All lemlästning och död som han bevittnat gräver sig in i hans psyke och gör honom stundvis nedstämd och deprimerad. Han har svårt att bearbeta sina erfarenheter och ingen verkar förstå vad han genomgått – i stället får han ständigt höra gliringar om att han inte deltagit i kriget ”på riktigt”, som soldat. Något som känns orättvist och förminskande.

Molly slog igenom som ung och lovande filmskådespelare med en blick ”som smälte ner allt motstånd och förhäxade både män och kvinnor”.

Som trettioplussare får hon dock finna sig i att spela ”lätt medfarna kvinnor av tvivelaktig vandel”, tjänarinnor och äldre mödrar medan yngre förmågor (inte minst Henrys systerdotter Asta Heikel) plockar hem de stora bärande och intressanta rollerna, både på film och på scen.

Molly känner sig tillplattad och åsidosatt – inte minst efter att hon vågat avvisa den inflytelserika filmdirektören Dringmann på en premiärfest. Frågan är om hon borde byta bransch i stället för att nöja sig med förnedrande bi- och stand-in-roller.

Människor och skuggor från det förflutna återkommer

Det är inte enbart titeln, Skymning 41, som anspelar på en av Kjell Westös tidigare romaner, den hyllade och prisbelönta romanen Hägring 38.

Advokaten Claes Thune, en av huvudpersonerna i Hägring 38, gör till exempel en biroll i den nu aktuella romanen som en av Henrys dryckesbröder.

Det är också en stor glädje att få återstifta bekantskapen med den okonventionella och okontrollerbara överklassflickan Lucie Lilliehjelm från Där vi en gång gått. I Skymning 41 intar Lucie både rollen som förtrollande förförerska och förtrogen vän till Molly.

Vid det här laget har Kjell Westö en ansenlig uppsättning av litterära gestalter som han kan laborera med och placera in i olika sammanhang och på så sätt länka samman de olika berättelserna och knyta ihop olika livsöden.

Tillsammans med Där vi en gång gått och Hägring 38 bildar Skymning 41 en slags trilogi där Kjell Westö skildrar ett Finland som under 1900-talets första fyra decennier genomgår enorma samhälleliga och politiska omvälvningar.

I centrum för skeendena står alltid den enskilda människan som på grund av tvingande omständigheter pressas att fatta beslut som kan vara oövervägda och förhastade, oangenäma och få oanade konsekvenser. Beslut som allt som oftast hinner ikapp en med tiden, som efterhängsna skuggor och olycksbådande ekon från det förflutna.

Skymning 41 är en berörande och omskakande berättelse om vad krig gör med oss, både som individer och som samhällen.

Skildringen av relationen mellan Molly och Henry visar hur svårt det är att leva i efterdyningarna av krig när såren vägrar läka och framtidsdrömmarna falnat.

När romanen lider mot sitt slut har jag separationsångest och jag skulle gärna läsa mer om Molly och om hur hennes liv gestaltar sig i ett efterkrigstida Helsingfors. Kanske nästa roman skulle kunna heta något i stil med Gryning 45? Allvarligt talat.