Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart inleds bygget av Åbos nya musikhus – prislappen och läget väckte ännu diskussion i stadsfullmäktige

Illustrerande bild av Åbo nya musikhus på Självständighetsplan vid Aura å.
Bildtext Visionsbild av hur Åbos nya musikhus Fuga kan se ut. Musikhuset ska byggas på Självständighetsplan vid Aura ås östra strand.
Bild: PES-Arkkitehdit Oy

Nu är det klart att bygget av Åbos nya musikhus inleds i oktober. Åbo stadsfullmäktige godkände budgeten och genomförandeplanen under sitt möte på måndagen.

Planerna för Åbos nya musikhus har fått grönt ljus och i oktober börjar det egentliga byggarbetet vid Självständighetsplan vid Aura ås östra strand. En del förberedande arbeten har redan inletts och följande steg är att flytta bort allmänna konstverk samt forsla bort förorenad jord från byggplatsen.

Åbo stadsfullmäktige godkände genomförandeplanen på måndagen och godkände samtidigt den uppskattade prislappen på 90,5 miljoner euro.

Under mötets anföranden framfördes en del iver att Åbo stad förverkligar en så stor investering.

– Det nya högklassiga musikhuset visar att Åbo än idag är värd att få kallas Finlands kulturhuvudstad, sa De Grönas Konsta Weber.

Porträtt av en kvinna som står i Åbo stadshus.
Bildtext Åbos borgmästare Minna Arve, Samlingspartiet, tror att det nya musikhuset kommer hämta internationella och inhemska turister till Åbo.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Budgetuppskattningen på 90,5 miljoner euro fick också kritik under mötet, bland annat av Johannes Yrttiaho, som har en enpersonsgrupp.

– Budgeten har redan spruckit i och med att byggnadskostnadsindexen från augusti 2022 till mars i år höjde musikhusets pris med 1,5 miljoner euro, sa Johannes Yrttiaho.

Under mötet föreslog Yrttiaho att stadsfullmäktige skulle få behandla projektet igen om budgeten överskrids med en procent under byggets gång. Förslaget understöddes av Elina Sandelin, också med en enpersonsgrupp, men förkastades med rösterna 62-3. Sandelin å sin tur föreslog att förkasta genomförandeplanen helt och hållet, och förslaget föll med rösterna 62-3.

Stadsfullmäktige godkände läget på nybygget redan i april 2020, men ännu under måndagens möte fanns det ledamöter som uttryckte sitt missnöje över att musikhuset byggs på Självständighetsplan. Bland dem Sannfinländarnas Mikael Miikkola som sa att Åbo ”blir bestulen på sin park”.

Också Svenska folkpartiets Terhi Wörlund-Wallenius är besviken över läget på musikhuset.

– Det blir säkert fint, det tvivlar jag inte på. Men tomten är så liten så att musikhuset inte kan bli så stort som den ursprungliga tanken var. I den stora akustiska salen ryms över 500 platser mindre än det planerades. Det är jag ganska besviken över, säger Terhi Wörlund-Wallenius.

En kvinna i göasögon står in Åbo stadshus.
Bildtext Terhi Wörlund-Wallenius, SFP, är glad äver att Åbo får ett nytt musikhus, men är missnöjd över var det byggs.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Åbos borgmästare Minna Arve, Samlingspartiet, är nöjd efter mötet.

– Vi är faktiskt en kulturstad som vågar se framåt och göra stora investeringar i kulturen. Musikhuset ska vara till för alla och det tycker jag är väldigt viktigt. Därför måste innehållet i musikhuset i framtiden vara sådant att alla kan hitta något för sig själv där, säger Minna Arve.

Det nya musikhuset kommer att inhysa Åbo filharmoniska orkester och målet är att huset ska stå färdigt våren 2026.

Miljonivestering planerades på fyra år

  • I maj 2019 beslutar stadsstyrelsen att konserthuset på Aningaisgatan behöver renoveras. Samtidigt beslutades att man ska bygga ett helt nytt musikhus.

  • I april 2020 beslutar stadsstyrelsen att det nya musikhuset ska byggas på Självständighetsplan vid Aura ås östra strand.

  • I september 2021 godkänner stadsfullmäktige det vinnande bidraget för musikhuset och att företagen Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy och WSP Finland Oy ska förverkliga projektet.

  • I mars 2022 godkänner stadsfullmäktige detaljplanändringen som gör det möjligt att bygga musikhuset på Självständighetsplan.

  • I november 2022 godkänner stadsfullmäktige projektplanen för musikhuset och budgeten på 89 miljoner euro (enligt byggnadskostnadsindex från augusti 2022).

  • I december 2022 avgjordes en namntävling där det blev klart att det nya musikhuset ska heta Fuga.

  • I augusti 2023, godkänner stadsfullmäktige musikhusets genomförandeplan och budgeten på 90,5 miljoner euro (enligt byggnadskostnadsindex från mars 2023).

Diskussion om artikeln