Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Aleksi Salmenperäs Kupla tävlar om Nordiska rådets filmpris 2023

En brett leende Minna Haapkylä och en småleende Stella Leppikorpi från planschen till Kupla.
Bildtext Modern, dottern och bubblan som sprack. Minna Haapkylä och Stella Leppikorpi spelar två av huvudrollerna i Aleksi Salmenperäs film Kupla.
Bild: Rabbit films

Aleksi Salmenperäs sprudlande dramakomedi tävlade om hela sex Jussistatyetter 2022, nu har den chansen att vinna det mest prestigefyllda nordiska filmpriset. Men hur ser motståndet ut?

Kupla drog in som en fräsch fläkt på biorepertoaren i slutet av november 2022. Berättelsen om 16-åriga Eveliina (Stella Leppikorpi) som gör sitt yttersta för att försöka rädda sina föräldrars äktenskap är symbolisk utan att bli pretentiös, lättsam utan att bli ytlig, djup utan att bli ångestfylld.

Kort sagt: en uppfriskande upplevelse.

En ung flicka målar en ung pojkes naglar i ett rum fullt av ljusslingor.
Bildtext Spräcker bubblor. Stella Leppikorpi och Amos Brotherus är lysande i sina roller.
Bild: Rabbit Films

När Stella Leppikorpi belönades med en Jussi i kategorin bästa nykomling var det knappast någon som kände för att protestera – hon är suverän i rollen som en truligt trotsig tuffing till tonåring.

Frågan är hur filmen står sig i jämförelse med sina nordiska konkurrenter?

Sverige bjuder på motstånd i form av en film som lämpligt nog heter Motståndaren (The Opponent).

Milad Amins laddade historia om en asylsökande familjs tillvaro på ett flyktingboende i Norrbotten har många beröringspunkter med Hamy Ramezans Ensilumi.

Island ger sig in i tävlingen med Hilmar Oddssons Á Ferð með Mömmu (Driving Mum). En udda berättelse om en medelålders mans sista bilresa med sin mor. En resa olik alla andra resor.

Levererad i en svartvit förpackning som är hisnande vacker.

En man och en kvinna poserar stelt på en bänk farmför ett hisnande öppet landskap.
Bildtext Inte utan min mamma. Þröstur Leó Gunnarsson och Kristbjörg Kjeld spelar son och mor i Driving Mum.
Bild: Ursus Parvus

Danmark satsar på en film som förflyttar betraktaren till det danska kolonialväldets sista tid. Frederikke Aspöcks Viften (Empire) bjuder på en visuell smällkaramell insvept i ett fränt tonfall.

Två svarta kvinnor böjer knä bakom en vit man i uniform.
Bildtext Jämlikhet, broderskap, frihet? Frederikke Aspöck står för manus och regi till filmen Viften.
Bild: Linda Wassberg

Grönländska Allangut Killinganni öppnar med en scen som står sig i konkurrensen med vilken internationell skräckthrilller som helst. En ensam man i ett öde, stenigt landskap skjuter vilt mot svårdefinierbara skuggfigurer. Dimman och mystiken ligger tät över inledningen till Malik Kleists film.

Och så har vi Norge som skickar in Gunnar Vikenes Krigsseileren (War Sailor). En verklighetsbaserad skildring av några av de män som under andra världskriget befann sig ute till havs.

30 000 norrmän stred på de allierades sida – av de norska fartygen sjönk hälften. Filmen var Norges Oscarsbidrag i år och finns i miniserieformat på Netflix.

Det är uppenbart att det slår gnistor kring årets nominerade. Och dessa sex filmer har den finländska publiken möjlighet att se i samband med Kärlek & Anarki-festivalen som går av stapeln den 14.9–24.9.2023.

Tre sammanbitna personer poserar på en strand.
Bildtext Krig och kärlek. Norska War Sailor finns också som miniserie på Netflix.
Bild: Mer film