Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sanslös diskusthriller - Daniel Ståhl samlade sig och avgjorde med tävlingens sista kast: ”Helt magiskt”

Daniel Ståhl vann diskusguld efter sanslöst drama - Spela upp på Arenan

Kristjan Ceh trodde att han hade gjort nog. I diskusfinalens näst sista kast klämde slovenen till med en jättebåge på över 70 meter. Sveriges Daniel Ståhl fick ändå sista ordet.

Den högklassiga och underhållande diskusfinalen svängde flera gånger. Ceh kopplade grepp inledningsvis, men Ståhl tog täten i fjärde omgången. Däremellan hotade den litauiska supertalangen Mykolas Alekna tätduon med många långa bågar.

Det hela kulminerade i tävlingens två sista kast. Kristjan Ceh samlade sig till en sista kraftansträngning och fick till tävlingens första kast över 70 meter och tog ledningen.

Daniel Ståhls replik var omedelbar. I finalens sista kast klämde han till med ett praktkast som landade vid 71,46 – bara 40 centimeter från hans svenska rekord och nytt mästerskapsrekord.

– Det är helt magiskt. Det är idrottspsykologi rakt igenom. Jag fick en enorm kick då Kristjan kastade 70,02. Jag tänkte att jag inte får ge upp. Att jag ska fokusera tusen procent, göra stora rörelser och ta i av bara den. Allting bara stämde. Det är så häftigt, säger Ståhl och brister spontant ut i ett skratt.

Full av skratt

Ståhl avslöjar att det tog några nervpirrande sekunder innan han vågade ta ut segern.

– Jag såg inte hur långt det var. Jag försökte kolla på stora skärmen. Då resultatet kom upp tänkte jag: ”Jäklar, det här var långt”.

Den 30-årige svensken var full av skratt i intervjuzonen. Det verkade som om han hade svårt att fatta att han hade lyckats prestera ett av sina längsta kast i karriären då insatsen var skyhög.

– Jag var otroligt stolt då jag såg resultatet. Det var årsbästa med en centimeter, säger Ståhl och skrattar så han nästan är dubbelvikt.

Tredje tunga titeln

Guldet i Budapest är Daniel Ståhls tredje stora titel. Han vann OS-guld i Tokyo 2021 och VM-guld i Doha 2019. Kampen om kommande diskusguld kommer med stor sannolikhet att vara stenhård också i fortsättningen.

Ståhl är väl medveten om det, men han tar emot utmaningen med öppna armar.

– Kristjan Ceh är en häftig man. Han har dundrat i många tävlingar kast mellan 69 och 71 meter. Han är en otrolig kastare och kommer att vara svårslagen i mästerskap framöver, säger Ståhl och fortsätter:

– Det som sker i diskus är otroligt. Alla kastar långt. Fem man har kastat över 70 och tio över 68 meter i sommar. Det är ofattbart.

Diskussion om artikeln