Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Dansk virolog: Finland borde avliva alla minkar på pälsfarmer – dyrt, men effektivt

Döda minkar ligger på galler.
Bildtext Danmark avlivade samtliga minkar på landets pälsfarmer i samband med coronapandemin. Danska virologen Allan Randrup Thomsen tycker att Finland borde göra likadant. Bilden är tagen i danska Naestved i november 2020.
Bild: Mads Claus Rasmussen / EPA

Att avliva minkar på en pälsfarm i taget är inte ett effektivt sätt att stoppa en epidemi. Det säger den danska virologen Allan Randrup Thomsen. Det här hindrar inte heller fågelinfluensan från att spridas till människor.

Alla världens virologer har vänt blickarna mot Finland under de senaste veckorna på grund av fågelinfluensan som sprider sig på pälsfarmer.

Det finns oro för att fågelinfluensan kan bli en ny pandemi som smittar från människa till människa om viruset muterar hos minkar på våra pälsfarmer.

Livsmedelsverket avlivar alla pälsdjur på de pälsfarmer där det konstaterats fågelinfluensa. De flesta av dem är minkar. I nuläget handlar det om drygt 70 000 minkar.

Den danska virologen Allan Randrup Thomsen anser att Finland borde göra som Danmark gjorde år 2020 i samband med coronapandemin: Avliva alla minkar i hela landet.

Om minkar avlivas borde alla avlivas på en gång

Att avliva minkar på en pälsfarm åt gången är inte ett effektivt sätt att bekämpa epidemin, säger Thomsen till Yle Uutiset. Han konstaterar att det skulle vara bättre att avliva alla minkar på en och samma gång.

– Om infektioner kommer åt att spridas från en farm till en annan via människor eller fåglar, kan ni bli tvungna att avliva minkar från den ena farmen efter den andra.

– I en sådan situation är det ur en biologisk synpunkt bättre att avliva alla minkar i landet på en gång.

Om spridningen sker gradvis, från en farm till en annan, ger det viruset tid att mutera så att det kan börja smitta från en människa till en annan, säger Thomsen.

– Om man tänker avliva minkar är ett radikalt tillvägagångssätt det rimligaste alternativet.

Döda minkar ligger på galler.
Bildtext Avlivade minkar på en dansk pälsfarm i novemer 2020.
Bild: EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

En muterad variant mindre farlig för människor

Thomsen bedömer att ett fågelinfluensavirus som muterat på minkfarmer osannolikt skulle vara lika farligt för människor som den som sprider sig bland fåglar.

Den fågelinfluensa som tidigare spridit sig till människor har gjort det via de nedre luftvägarna. Viruset har orsakat allvarliga symtom såsom lunginflammation.

Om fågelinfluensan muterar och börjar spridas bland däggdjur skulle viruset drabba de övre luftvägarna, säger Thomsen. Då är symtomen inte lika allvarliga, utan består av hosta, rinnande näsa och feber som är bekanta vid förkylning.

– Jag tror inte att viruset skulle utsätta människor för lika farlig smitta som den nuvarande fågelinfluensan där nästan hälften av de smittade människorna dör. Det kan däremot bli en ny cirkulerande influensa.

Avlivningen i Danmark kostade nästan 3 miljarder euro

När man avlivar minkar måste man också ta de ekonomiska konsekvenserna i beaktande, säger Thomsen.

Prislappen för de danska skattebetalarna landade på drygt tre miljarder euro då Danmark avlivade alla minkar år 2020. Vissa pälsföretagare väntar fortfarande på ersättning.

Det danska valet att avliva alla minkar väckte enorm uppmärksamhet i världen, eftersom det i praktiken blev minkuppfödningens slut i landet.

Mette Frederiksen i skyddsutrustning bredvid Peter Hindbo i en pälsfarm.
Bildtext Danmarks statsminister Mette Frederiksen tillsammans med pälsfarmaren Peter Hindbo i november 2020.
Bild: EPA-EFE / Mads Nissen

Danmarks beslut att avliva alla minkar visade sig senare strida mot lagen och dåvarande jordbruksminister Morgens Jensen tvingades avgå.

Thomsen är ändå av åsikten att det var rätt beslut att avliva alla minkar.

– Det spreds ett nytt virus hos oss som vi inte helt förstod och det spred sig mellan farmer.

Det här är Thomsens råd till finländska beslutsfattare i frågan:

– Ni måste bedöma hur troligt det är att viruset på minkfarmer utvecklas till ett stort hot mot människor. Det beror bland annat på farmernas storlek och täthet. Det farligaste är när stora farmer ligger nära varandra.

Att avliva alla minkar kräver lagändring i Finland

Regeringen har hittills inte lagt fram ett förslag om att avliva alla minkar.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) konstaterade för en vecka sedan att alternativet inte ligger på bordet i nuläget. Men situationen utvärderas ständigt.

Livsmedelsverket kan beordra att djur avlivas endast på de farmer där det konstaterats fågelinfluensa. De kan alltså inte beordra att djur avlivas för säkerhets skull.

Om man beslutar att avliva alla minkar i ett förebyggande syfte kräver det lagändring. Regeringen skulle behöva lägga fram en proposition om lagändring som riksdagen sedan röstar om.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Tanskalainen virologi: pian voi olla järkevää tappaa kaikki Suomen minkit lintuinfluenssan vuoksi skriven av Miika Koskela och Greta Virranniemi. Översättning och bearbetning: Märta Nummenmaa.