Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rörd president Biden besökte brandhärjade Maui: ”Det är en ihålig känsla i bröstet”

Uppdaterad 22.08.2023 07:53.
Programmet är inte längre tillgängligt
President Joe Biden på plats på Hawaii på måndagen med USA:s första dam, doktor Jill Biden. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

USA:s president Joe Biden har tillsammans med sin fru doktor Jill Biden besökt den svårt brandhärjade ön Maui på Hawaii.

– Vi står vid er sida, sa en märkbart rörd president Joe Biden efter en rundtur bland ruinerna i den svårt brandhärjade historiska staden Lahaina.

President Biden träffade räddningsarbetare, överlevande samt lokala myndigheter samtidigt som räddningsarbetet ännu fortsätter i de västra delarna av Maui som drabbades värst av de tragiska skogsbränderna på Hawaii.

Bränderna har hittills krävt 114 liv. Siffran kan ännu stiga i och med att drygt 850 människor fortfarande saknas.

I sitt tal i Maui sa Biden att han självt känt det som invånarna i Maui nu går igenom och berättade om sin personliga tragedi för 50 år sedan när hans första fru och lilla dotter dog i en bilolycka.

– Det är en ihålig känsla du har i bröstet som om du sugs in i ett svart hål, sa president Biden som avbröt sin semester i Nevada för att besöka Hawaii.

Republikanerna kritiserar Bidens hantering av katastrofen

Biden har ändå fått en del kritik i synnerhet av republikaner. Det finns de som menar att Biden inte reagerade tillräckligt kraftfullt när bränderna bröt ut för två veckor sedan.

Donald Trump har kritiserat Biden i skarpa ordalag för att det tog honom hela två veckor innan han reste till Maui.

Joe Biden kramar om Josh Green vid ett talarpodium utomhus. Bredvid står Jill Biden.
Bildtext Hawaiis guvernör Josh Green kramar om Biden.
Bild: Lehtikuva / AFP / Mandel Ngan

Hawaiis demokratiska guvernör Josh Green riktade däremot ett stort tack till presidenten och konstaterade att Biden och hans administration har gjort precis det som krävs i ett såpass svårt läge.

Biden har sagt att han ville vänta med att besöka Maui för inte vara vägen i den pågående räddningsoperationen.

”Återuppbyggnaden enligt er vilja”

Biden, som även flögs med helikopter över de värst drabbade områden, lovade i sitt tal ytterligare stöd. Han utsåg även en federal koordinator för ögruppen.

Biden lovade att hans administration kommer hjälpa så länge det krävs och att återuppbyggnaden ska ske på det sätt som folket i Maui vill.

– Elden kan inte nå rötterna, sa Biden.