Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö: ”Tack till alla för att stämningarna har hållits lugnare här än i Sverige”

Uppdaterad 22.08.2023 12:21.
President Sauli Niinistö talar inför ambassadörer.
Bildtext Niinistö: Nationell integritet och enighet är Finlands traditionella grundvalar.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Det känns som att historien går i snabbspolning, det har hänt så mycket på ett år, sa president Sauli Niinistö i sitt tal på ambassadörsmötet i dag. Han lyfte fram vår stärkta säkerhet och internationella ställning medan ett krig rasar i Europa.

Republikens president Sauli Niinistö talade om accelererande förändringar i Finland och i världen då han mötte ambassadörerna i Helsingfors på tisdagen.

Det känns som om historien går i snabbspolning, så mycket har hänt sedan det senaste ambassadörsmötet i fjol, konstaterade presidenten och nämnde Finlands inträde i Nato.

Under presskonferensen efter talet kommenterade presidenten läget i Sverige med att vi redan har ett liknande växande problem med gatuvåld och dylikt, och att vi inte ska vara den mest frisinnade vad gäller lagstiftning.

Han tackade alla finländare för att stämningarna här har hållits lugnare än i Sverige med sina koranbränningar och andra dylika provokationer.

Han lyfte fram vår stärkta säkerhet och internationella ställning medan ett krig rasar i Europa och vår granne i öst blir allt mer fientligt inställd till oss.

När presidenten svarade på mediernas frågor sa han att vi har skäl att förbereda oss genom att förnya exempelvis underreättelse- och beredskapslagstiftningen.

Världen har blivit mer fantasifull, den som förbereder sig måste kunna använda de mest fantasifulla skyddsåtgärderna

Niinistö i ett svar under presskonferensen.

Niinistö talade mycket om Ryssland, hybridpåverkan och det nya ryska sättet att bygga upp en fiendebild av Finland.

Han konstaterar att de hätska tongångarna i Ryssland är avsedda för den egna befolkningen för att skaka av sig eventuella misstankar om att Kremls egna åtgärder har lett till att Finland och Sverige ville med i Nato.

”Ryssland målar raskt upp en fiendebild av oss. Detta beror främst på Rysslands interna behov, men det har också externa effekter. Orsak och verkan vänds upp och ner. Förövaren framställs som offer. Västvärlden och Finland framställs som hot och fara. Sådan är informationskrigföringens förvridna natur”.

”Världen byggs också upp med ord”

Presidenten tog i sitt tal också upp frågan om sättet att tala om varandra och till varandra.

”Ord kan också användas för att förstöra eller skada världen. Det har faktiskt stor betydelse hurdant språk vi använder. Historien visar hur onda ord bara sprider osämja, till och med hat. Hat, i sin tur, leder lätt till handlingar, till och med våld”

Nationell integritet och enighet är Finlands traditionella grundvalar och i denna tid är det allt viktigare att vårda och bygga upp vår enighet istället för att rasera den, sa Niinistö med tanke på rasismdebatterna i somras.

”Finlands första och främsta försvarslinje finns fortfarande mellan finländarnas öron. Vi måste alla tillsammans se till att denna försvarslinje håller”.

”De första småsmå tecknena på fred i Ukraina”

Finland är och förblir ett stabilt och förutsägbart nordiskt land och Norden och det nordiska har dragningskraft.

”I maj hade jag äran att vara värd för president Zelenskyj och de övriga nordiska ländernas statsministrar här i Helsingfors. I juli samlades vi igen, denna gång med Förenta staternas president Joe Biden som gäst. Jag tror att det nordiska varumärket kommer att sammanföra oss allt mer i framtiden”, sa Niinistö till ambassadörerna.

Vad gäller kriget i Ukraina lyfte Niinistö fram de två första tecknena på att fred kan nås en dag.

”Den första är betydelsen av principerna i FN-stadgan. Detta bekräftades vid ett möte mellan nationella säkerhetsrådgivare i Jeddah, i Saudiarabien, för några veckor sedan. Det var särskilt betydelsefullt att Kina deltog i mötet”.

Enligt Niinistö är det ett viktgt tecken att Haagdomstolens beslut gällande arresteringsorder på Rysslands president Vladimir Putin respekteras och han tvingas delta på distans i Brics-mötet i Sydafrika.

”Den andra är den växande och delade globala oron över krigets konsekvenser. Kriget utkämpas i Ukraina, men dess skugga faller över hela världen”.

Niinistö sa att finländare kommer att glädjas när det ukrainska folket lyckas i sin strävan efter frihet, något som i hög grad ligger i vårt eget lands intresse.

Vad gäller oss själva sa presidenten att Finland inte bygger sin utrikes- och säkerhetspolitik enbart på militär avskräckning även om vi nu gått med i en militärallians. Behovet av vår egen diplomati har inte minskat, utan tvärtom.

”Några miljarder människor i världen tänker som vi, var finns de övriga sex miljarderna? Vi som är vana att visa var skåpet ska stå borde förstå att inte måla in oss i ett hörn

Presidenten i en kommentar gällande auktoritära stater som vill skapa en gemenskap som motvikt till de demokratiska länder.