Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prigozjin sägs ha spelat in en video – visar sig för första gången sedan myteriet

 Jevgenij Prigozjin i Ukraina i juni 2023.
Bildtext Arkivbild. Jevgenij Prigozjin i Ukraina i juni 2023.
Bild: Prigozhin Press Service /AOP

Prigozjin visar sig i ett klipp på meddelandeappen Telegram. På videon ses en person, som verkar vara den 62-åriga Prigozjin, i ett ökenområde med ett gevär i händerna.

I videoklippet – som möjligen spelats in i Afrika – säger Prigozjin att Wagnergruppen bedriver spanings- och sökaktiviteter och ”gör Ryssland ännu större på alla kontinenter och Afrika ännu mer fritt”.

Han säger att Wagnersoldaterna letar efter mineraler samt bekämpar militanta islamister och andra brottslingar. Videons äkthet har inte bekräftats.

Centralafrikanska republiken är ett av de länder där Wagnersoldater har varit aktiva. De har också anklagats för att ha begått brott mot mänskliga rättigheter.

USA har anklagat Wagnerkrigare för att berika sig själva genom olagliga guldaffärer på den afrikanska kontinenten.

Ledde ett kortvarigt myteri i Ryssland

Jevgenij Prigozjin gynnades länge av Putins mäktiga beskydd, och byggde upp en privat armé som har kämpat för ryska intressen utomlands. Gruppen deltog också i några av de dödligaste striderna i Ukraina.

Kreml har använt Wagner-gruppen sedan 2014 som ett verktyg för att utöka Rysslands närvaro i Mellanöstern och Afrika.

Prigozjin stod för en tid sedan i rampljuset i juni då han ledde någon form av myteri som kan ha utgjort det allvarligaste hotet mot Vladimir Putin under presidentens 23-åriga styre.

Wagners och Prigozjins framtid har varit oklar sedan han ledde det kortvariga myteriet mot det ryska försvarsetablissemanget i slutet av juni.

Källor: BBC, The Guardian, AFP