Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsmästaren skickade flera kängor efter VM-guldet: ”Så otroligt pinsamt”

Sha'Carri Richardson firar.
Bildtext Sha'Carri Richardson är världens snabbaste kvinna.
Bild: Lehtikuva

Sha'Carri Richardson från USA vann guld på damernas 100 meter vid friidrotts-VM i Budapest. Efter loppet passade hon även på att ge media en känga.

Inför OS i Tokio var den 21 år gamla Sha'Carri Richardson en av de stora favoriterna, framförallt på 100 meter. Men efter att hon testat positivt för cannabis blev det ingen OS-resa för den amerikanska sprintern.

I förra årets VM-tävlingar i Eugene fick vi inte heller se Sha'Carri Richardson. Hon lyckades inte kvalificera sig till VM från de amerikanska uttagningstävlingarna.

Men nu när hon väl stod på startlinjen i en mästerskapsfinal fanns det ingen som kunde stoppa henne.

Från sin niondebana slog Richardson de två närmast jagande jamaikanskorna Shericka Jackson och Shelly-Ann Fraser-Pryce med den fantastiska tiden 10,65.

Richardson vann damernas 100 meter - Spela upp på Arenan

Syrliga svar från världsmästaren

NRK rapporterar att Richardson efter loppet först tackat nej till att besvara frågor från flera medier och när hon väl svarade var det inte så värst trevliga svar.

Först ska 23-åringen ha tillrättavisat en israelisk journalist som uttalade hennes förnamn fel.

Flera gånger gav hon sarkastiska svar till reportrar som frågade hur hon har lyckats höja sin nivå från förra året respektive semifinalen, där hon gick vidare till finalen på tid.

– Det är uppenbart att jag inte blev uttagen till VM förra året. Det hade ni inte behövt berätta för mig. Men det är faktum att jag sitter här som världsmästare nu. Skillnaden mellan nu och då är att jag har hållit mina fötter stadigt planterade på marken, behållit min tro och haft människor omkring mig som bryr sig om mig.

– Jag har blockerat allt negativt. Jag har blockerat media, som du själv, sa Richardson till journalisten.

Richardsons uttalanden fick flera av reportrarna att brista ut i skratt men den brittiska sportjournalisten Cathal Dennehy beskrev kort och gott på Twitter hur han upplevde hennes uttalanden: ”Så otroligt pinsamt”.

Chans till dubbla guld

I årsbästalistan på 200 meter som Sha'Carri Richardson också deltar i placerar hon sig på fjärde plats med 34 hundradelar upp till årets statistiketta Gabrielle Thomas som sprungit 21,60.

Richardson som är i bra form får ses som en av favoriterna på 200 meter. Försöken löps på onsdag, semifinalerna på torsdag och finalen avgörs på fredag.

Från Finland deltar Aino Pulkkinen och Anniina Kortetmaa på damernas 200 meter.

Diskussion om artikeln