Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brics-länderna efterlyser fler medlemmar och söker en motvikt till väst

Uppdaterad 22.08.2023 13:49.
 Sergej Katyrin från Ryssland talar under ett Brics-möte.
Bildtext Brics-panel i Sandton, norr om Johannesburg, den 22 augusti 2023.
Bild: Lehtikuva

Brics-nationernas ledare har inlett sitt tre dagar långa toppmöte i Johannesburg i Sydafrika. President Putin är efterlyst och deltar bara på distans.

Brics består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. De representerar en fjärdedel av den globala ekonomin.

Sydafrikas president, Cyril Ramaphosa, är värd för mötet. Övriga deltagare är Kinas president Xi Jinping, Indiens premiärminister Narendra Modi, Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva och 50 andra ledare.

Rysslands president Vladimir Putin är föremål för en internationell arresteringsorder för krigsförbrytelser i Ukraina och kommer inte att närvara personligen eftersom han kunde bli gripen.

Det är i stället utrikesminister Sergej Lavrov som representerar Ryssland i Johannesburg. Putin kommer att delta på distans.

Expansion efterlyses

På agendan står bland annat en expansion av Brics-blocket. En del medlemmar vill att Brics ska utgöra en klar motvikt till väst.

Ökade globala spänningar framkallade av Ukrainakriget och en växande rivalitet mellan Kina och USA är en av orsakerna till att man vill stärka Brics.

– Ett utökat Brics kommer att representera en grupp av nationer med olika politiska system som delar en gemensam önskan att ha en mer balanserad global ordning, sa Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i ett anförande inför toppmötet.

Att öka användningen av medlemsstaternas lokala valutor är också på agendan. Sydafrikanska toppmötesarrangörer säger dock att det inte är aktuellt med en Brics-valuta, en idé som framfördes av Brasilien tidigare i år som ett alternativ till dollarberoende.

Cyril Ramaphosa vilar sitt huvud i sin hand, ser fundersam ut.
Bildtext Sydafrikas president Cyril Ramaphosa är värd för mötet. Bilden är tagen i juni 2023.
Bild: Emmanuel Dunand / EPA

Källor: Reuters, AP, AFP