Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Söderkulla skola blev mobilfri: ”Det är lättare att fokusera”

Tre barn sitter på en soffa.
Bildtext Elias Laitinen, Sara Bärlund och Wanja Vuorinen är helt okej med att lämna ifrån sig telefonen under skoldagen. De tycker det blivit lugnare i skolan.
Bild: Mira Bäck / Yle

Det är snart två veckor sedan höstterminen började i Sibbo. I Söderkulla skola förde det nya läsåret med sig förändringar i elevernas mobilanvändande.

Tillsammans med föreningen Hem och Skola har man bestämt att skolan nu är mobilfri.

– Det har fungerat jättebra. Det har inte varit någon större dramatik i skolan. Eleverna lämnar in telefonen på morgonen och får tillbaks den på eftermiddagen. Inte har någon saknat den desto mer, säger rektor Charlotta Sillman.

Under skoldagen får mobilerna bo i ett ”telefonhotell”, en röd låda med separata fack för varje telefon. Varje elevgrupp har en egen sådan låda.

Skolan började planera att bli mobilfri redan i våras. Lärarna hade märkt att mobiltelefonerna började bli en större del av vardagen.

– Kanske inte direkt under lektionerna men under rasterna. Den fanns där lite hela tiden och störde, vibrerade i fickan.

Sillman berättar att mobilanvändningen ökade och liksom smög sig på.

– Vi har i många år haft mobilen i väskan och det fungerade bra. Mitt i allt märker man att de inte mera är i väskan utan någon annanstans, säger Sillman.

En leende kvinna i vit t-skjorta håller i en röd plastkorg med mobiltelefoner.
Bildtext Rektor Charlotta Sillman med ett av de så kallade telefonhotellen. Det här tillhör elevgruppen Järvarna.
Bild: Mira Bäck / Yle

Lugnare lektioner

Wanja Vuorinen, Sara Bärlund och Elias Laitinen går alla i åk 6. De har inget emot att skolan blivit mobilfri.

– Det påverkar inte min skoltid så mycket för jag brukar ändå aldrig ha min telefon eller tänka på den, säger Vuorinen.

Bärlund brukar inte heller använda sin telefon i skolan.

– Men de som brukar, så det är kanske lite lugnare när de inte har den i fickan eller kollar på den på lektionerna, säger Bärlund.

Laitinen håller med.

– Det är lättare att fokusera när du inte hör att någon tittar på Tiktok eller Youtube-videor, säger han.

Närbild på en ung pojkes ansikte. Han sitter på en grå soffa och tittar in i kameran.
Bildtext Elias Laitinen brukar använda telefonen hemma men inte i skolan.
Bild: Mira Bäck / Yle

Laitinen tycker det känns lite onödigt att samla in telefonerna när man sedan måste vänta på att få tillbaks dem efter skolan.

– Men jag förstår det för det finns människor som skulle använda dem mitt under skoldagen, säger han.

Mer lek och spring på rasterna

Enligt rektor Charlotta Sillman ser mobilanvändandet lite olika ut i grundstadiets högstadium och lågstadium. I högstadiet är det ett större problem att mobilen stör på lektionerna.

I Söderkulla skola, där omkring 180 barn i årskurs 1–6 studerar, var det få som använde mobilen på lektionstid. Däremot hade många näsan i telefonen under rasterna.

– Jag tycker att vi märker en skillnad. Jag tror inte att så många saknar sin telefon men annars skulle den komma fram direkt. Nu gör man något annat på rasterna, säger Sillman.

Hon berättar att det kommit enbart positiv feedback från föräldrarna. Skolan kontaktade vårdnadshavarna i våras för att höra vad de tycker om mobilanvändningen i skolan.

– För föräldrarna var det mer som en chock då i våras att inse att skoldagen inte är helt mobilfri så som de har tänkt sig att den är, säger Sillman.

Närbild på en röd korg full med mobiltelefoner. Någon i vit skjorta håller i korgen.
Bildtext Telefoner på rad.
Bild: Mira Bäck / Yle

Juridiskt sett är det komplicerat att förbjuda mobiltelefoner i skolan. Enligt lagen kan de förbjudas på lektionstid men inte på rasterna. Att lämna dem ifrån sig ska vara frivilligt.

– Det känns förstås knepigt och det var ju därför vi ville diskutera det med föräldrarna så att vi har en samsyn om hur vi vill ha det i vår skola. Jag tycker att vi genom diskussion har nått en samsyn, och det känns bra att ha det så här, säger Sillman.

Enligt en enkät som Finlands Svenska Lärarförbund har låtit göra anser 64 procent av de finlandssvenska lärarna att lagstiftningen borde ändras så att det skulle vara lättare att reglera mobilanvändningen i skolorna. 85 procent av de nästan 1 300 lärarna som svarade på enkäten vill ändå inte ha ett totalförbud av mobiler i skolorna.

Diskussion om artikeln