Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Annegården ordnar inte en enda kvällskurs på svenska i höst: ”Det blev genast klart att vi har ett stort fel i vårt utbud”

Fasaden av en byggnad i nyrenässansstil.
Bildtext Annegården ordnar konstkurser för barn och unga.
Bild: Petter Christian Blomqvist / Yle

När anmälningarna till hösten kvällskurser öppnade fanns det inte en enda kurs på svenska. Enligt Annegården håller man på med en stor omställning och bristen på svenskspråkiga kurser var ett misstag.

Annegården är ett konstcentrum för barn och unga på Annegatan i centrala Helsingfors. Där ordnas undervisning i konst, utställningar, föreställningar, evenemang och verkstäder.

När Annegården på måndagen öppnade anmälningarna till höstens kvällskurser fanns det inte en enda kurs vars undervisningsspråk var svenska.

Det ledde inom kort till att flera personer hörde av sig och undrade vad det var frågan om.

– Vi fick flera samtal från folk som frågade efter svenskspråkiga kurser. Det blev genast klart för oss att vi har ett stort fel i vårt utbud, säger Eeva Mussaari som är ansvarig för konstundervisningen vid Annegården.

Felet gäller de kurser som ordnas kvällstid under hösten. Annegården erbjuder också kurser riktade till skolklasser under dagtid. Bland dessa finns det kurser som ordnas på svenska.

Tidigare år har det ordnats kvällskurser med svenska som undervisningsspråk.

Enligt Mussaari håller man för tillfället på att gå igenom en stor omställning av verksamheten.

En kvinna ler mot kameran med en vägg av konstverkl i bakgrunden. Hon håller i en mapp med blommigt mönster.
Bildtext Eeva Mussaari säger att Annegården genomgår en stor förändring i sin organisation just nu.
Bild: Petter Christian Blomqvist / Yle

I våras meddelade Annegården att majoriteten av de konstpedagoger som varit anställda vid kurscentret inte skulle få fortsatt kontrakt.

Förra hösten anställde Annegården 42 konstpedagoger på deltidskontrakt. Nu har man valt att istället anställa ett antal konstpedagoger på heltid. Det innebär att det totala antalet pedagoger minskade från 42 till 14.

– Vi har mycket kunniga konstpedagoger och behov av mycket mångsidig verksamhet. Det är en ekvation som vi nu söker den bästa möjliga lösningen till. Vi har haft kort tid att bygga upp den nya organisationen och utveckla det utbud vi har denna höst. Jag hoppas att vi har bättre möjlighet i framtiden att ta hänsyn till de som vill ha sina hobbyer helt på svenska.

”Kommunikationsmiss”

Pirjetta Mulari som är chef för Annegården säger att det har varit brister i kommunikationen gällande språket på kurserna.

– Även om vi inte har kurser som är helt och hållet på svenska så har vi flera kurser där undervisningen sker på finska men lärarna också kan svenska. Men vi förstår att det inte finns mycket bildkonstkurser på svenska i Helsingfors och att vi måste utveckla det, säger Mulari.

En kvinna ler mot kameran på en innergård med en utescen i bakgrunden.
Bildtext Pirjetta Mulari säger att man ska se över utbudet av svenskspråkiga kurser, bland annat genom att hitta nya samarbetspartners.
Bild: Petter Christian Blomqvist / Yle

Man har nu uppdaterat informationen om kurserna för att förtydliga lärarnas språkkunskaper.

När antalet konstpedagoger minskade uttryckte en del lärare som Yle var i kontakt med oro över den svenskspråkiga undervisningen.

Mulari säger att man nu letar efter sätt att öka antalet kurser på svenska.

– Vi kunde ha fler kurser på svenska och det är en sak att utveckla, till exempel genom att hitta en ny samarbetspartner.

Diskussion om artikeln