Kristdemokraterna: Skolan borde lära unga att skaffa barn innan de blir för gamla
Kristdemokraterna hoppas att finländarna ska skaffa barn i yngre ålder och att skolorna ska lära barnen att hög ålder medför risker för fertiliteten.
Enligt KD är den viktigaste orsaken till den låga nativiteten i Finland att många blir föräldrar i en högre ålder än tidigare.
Partiet vill nu att skolorna under lektioner i biologi- och hälsokunskap ska undervisa barn och unga om ålderns negativa effekter för fertiliteten.
– Enligt hälsovårdsexpertis och vår egen läkare och gynekolog, riksdagsledamoten Sari Tanus, finns det större risker med att få barn i ett senare skede av livet och det kan minska möjligheten att få barn, säger riksdagsgruppens ordförande Peter Östman.
Ska ett politiskt parti eller staten ha synpunkter på när medborgarna bildar familj?
– Staten kan inte styra, men man kan ge rätt sorts information så att medborgarna vet vad som gäller, säger Östman.
Enligt riksdagsledamoten Sari Tanus försummar skolorna idag baskunskaper, eftersom många unga inte vet att det kan vara svårare att bli gravid efter 30-årsåldern och att förlossningarna även ofta blir svårare.
KD vill ta äran för familjepolitiken
Kristdemokraterna har under sommaren fått kritik för sin tystnad och förmodade flathet under regeringsförhandlingarna. Vid riksdagsgruppens sommarmöte i Tammerfors listade Östman ett stort antal skrivningar i regeringsprogrammet som han anser vara helt och hållet partiets förtjänst.
Särskilt nöjd är han med familjepolitiken. Regeringen rör till exempel inte det omdiskuterade hemvårdsstödet för föräldrar som väljer att stanna hemma med sina barn. Dessutom höjer man barnbidraget för vissa och inför avdrag i beskattningen för föräldrar.
– Detta hade inte blivit av utan KD. Vi sa inget under förhandlingarna, vi läckte ingenting för ibland hjälper det att vara tyst, sa Östman.
Vi är olika. Men så länge man håller sig inom lagens ramar kan man inte varje vecka ifrågasätta om vi ska leka tillsammans eller inte.
Peter Östman
Enligt Östman är KD:s roll i den pågående regeringskrisen att verka för förtroende mellan partierna så att regeringen kan genomföra sitt regeringsprogram.
Han säger att han inte vill kommentera andra partier, men riktar ändå en känga till SFP.
– Den här regeringen har ingått ett avtal och vi har ett program som binder oss samman. Vi är olika, vi tänker olika och vi kanske också uttrycker oss olika. Men så länge man håller sig inom lagens ramar kan man inte varje vecka ifrågasätta om vi ska leka tillsammans eller inte, säger Östman.
I början av september ger regeringen riksdagen ett meddelande om hur man ska motverka rasism och diskriminering. Innehållet i meddelandet ses som avgörande för om regeringen kan sitta kvar.
Vilka absoluta krav ställer KD på meddelandet?
– Vi utgår ifrån regeringsprogrammet och nuvarande lagstiftning som klart och tydligt säger vad som är rasism, säger Östman.