Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mannen bakom spjutsensationen – Martin Grandell har lotsat Anni-Linnea Alanen till nya höjder: ”Hon har en naturlig och explosiv kastarm”

Anni-Linnea Alanen och Martin Grandell poserar.
Bildtext Anni-Linnea Alanen och Martin Grandell tog ut svängarna efter rekordkastet i juni.
Bild: Martin Grandell

Anni-Linnea Alanen är en av Finlands stora friidrottstalanger. Den 20-åriga spjutkastaren har gjort enorma framsteg i sommar och ligger på elfte plats på årsbästalistan inför onsdagens kval i VM i Budapest.

Bakgrundskraften bakom utvecklingen är Martin Grandell. Han har själv kastat spjut på god nationell nivå – nu är han för andra året personlig tränare för Finlands klart bästa spjutdam.

Grandell tog över som Anni-Linnea Alanens tränare 2022 men de har känt varandra länge.

– Vi är båda Vasabor. Jag noterade Anni för första gången i Botniahallen då hon gick på åttan. Ett par år senare började hon på Vörå idrottsgymnasium där jag hade två adepter, Elin Källberg och Wilma Sundqvist, som är lika gamla som Anni.

Efter gymnasiet fungerade Petteri Piironen som Alanens tränare i ett par säsonger. Slutet av den perioden var tung för henne. Hon upplevde att hon behövde en nytändning och tog kontakt med Grandell.

– Vi har båda haft både Mikael Ingberg och Piironen som tränare så vi hade genast en gemensam nämnare. Vi hittade varandra lätt.

Välmåendet i fokus i början

Då samarbetet startade strax innan tävlingssäsongen 2022 insåg Grandell snabbt att allting inte stod rätt till med den då 19-åriga begåvningen.

– Hon hade haft stora problem under träningssäsongen. Hon var inte sig själv. Vi började med att fokusera utgående från att en välmående idrottare gör de bästa prestationerna.

Det visade sig att det tog mer än en sommar att få en förändring till stånd. Men så småningom hittade Alanen sig själv och den rätta balansen igen. Plötsligt var hon i en positiv spiral och frukterna har skördats i sommar.

– Hon har alltid haft kapaciteten. Men det var många detaljer som har bidragit till utvecklingen. Friska träningsdagar. Bra träningssällskap. Självförtroendet. Hon har vuxit på alla fronter. Fysiskt och psykiskt. Och som människa.

Anni-Linnea Alanen och Martin Grandell jublar.
Bildtext Anni-Linnea Alanen tog FM-guld i Kalevaspelen.
Bild: Martin Grandell

Fullträff i spjutkarnevalen

Anni-Linnea Alanen var ett omsusat namn i finländska spjutkretsar redan för fyra år sen. Hon kastade finländskt rekord, 55,24, i klassen damer 17 år. Två år senare förbättrade hon till 59,52 vilket var finländskt rekord i både 19- och 22-årsklassen.

Det rekordet stod sig i två år. En första tydlig indikation på att hon var på väg tillbaka kom i slutet av juni då hon förbättrade sitt två år gamla rekord med 17 centimeter i Europacupen.

Fullträffen kom en vecka senare. Hon kastade 62,45 i spjutkarnevalen i Pihtipudas – den längsta bågen av en finländsk dam på åtta år.

– Hennes kastarm är exceptionell. Jag har inte sett liknande snabbhet under mina aktiva år eller tränarkarriär på damsidan. Hon har en naturlig och explosiv kastarm, säger Grandell.

Han är också imponerad över den mentala kapacitet hon visat upp den här sommaren.

– Annis överlägsna styrka är förmågan att prestera även då hon har en dålig dag. Vi har höjt hennes lägstanivå, men hon kan överraska mig fortfarande.

Hennes kastlängder har varierat en del i de senaste tävlingarna – hur förklarar du det?

– Det stämmer. Bronsmedaljen i U23EM i Esbo ledde till en urladdning. Hon har varit trött, säger Grandell och kritiserar sig själv en smula:

– Vi har kanske varit lite på gränsen med tävlingsschemat.

Anni-Linnea Alanen kastar spjut.
Bildtext Anni-Linnea Alanen tog brons i U23EM i sommar.
Bild: Tomi Hänninen

Tävlingspaus i tre veckor

Efter Kalevaspelen trampade Grandell och Alanen på bromsen. Onsdagens kvaltävling är hennes första tävling på över tre veckor.

– Det har varit jätteviktigt för henne att få ladda om. Både fysiskt och mentalt.

Kvalgränsen är som vanligt tuff, 61,50. Men Grandell tror på sin adepts möjligheter. Fixar hon kvalet är hon den första finländska damen som kastar i en VM-final sen Paula Tarvainen i Osaka 2007.

– Chansen finns på riktigt. Hon har kastat tre gånger över 60 meter. Bland annat i kvalet i U23EM. Får hon till det igen ligger hon väl till. Vi har redan uppfyllt alla mål vi haft för den här sommaren men vi kan inte komma till VM och inte sikta på finalen.

Men det finns en okänd nämnare. Hettan. Det är utlovat kring 30 grader då spjutkvalet äger rum.

– Det här är klart att vi funderar lite extra på det. Hur mycket ska hon värma upp? Hur lång tid lägger vi på det? Var ska vi röra oss?

Anni-Linnea Alanen kastar i den första kvalgruppen på onsdag. Den drar i gång klockan 11.20. Finalen i damernas spjut avgörs på fredag.

Diskussion om artikeln