Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riikka Purra: ”Inga omförhandlingar eller nytolkningar av regeringsprogrammet”

Uppdaterad 23.08.2023 14:37.
Sannfinländarnas riksdagsgrupp i Karleby, med bland annat Riikka Purra på första raden.
Bildtext Sannfinländarnas riksdagsgrupp har blivit stor, gladde sig partiordförande Riikka Purra på gruppmötet i Karleby.
Bild: Yleisradio KOKKOLA

Sannfinländarnas riksdagsgrupp möts i Karleby och vill ha besked om de kan lita på SFP i regeringen.

Sannfinländarna hoppas på en enig koalition där alla regeringspartier stöder varandra, annars kan regeringen inte hållas ihop. Deras riksdagsgrupp sänder hälsningar från sitt gruppmöte till SFP:s riksdagsgrupp som ska mötas nästa vecka. Sannfinländarna vill ha klara besked om regeringens framtid.

– Vi är mycket olika partier, vi blir inte hjärtevänner, men hela koalitionen måste stödja alla sina ministrar, sa Riikka Purra. När man går in i plenisalen måste man veta att alla regeringspartier stöder regeringen och samtliga ministrar, annars faller den, sa Sannfinländarnas ordförande.

”Ganska onödigt meddelande - men håller ihop regeringen”

Regeringspartierna har fortsatt förhandla om regeringens meddelande om likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering som ska ges vid riksdagens höststart.

Både partiordföranden Riikka Purra och riksdagsgruppens ordförande Jani Mäkelä krävde i sina tal att regeringspartierna håller sig till regeringsprogrammet, utan några omskrivningar eller nytolkningar.

Vid gruppmötet i Karleby talade partiordförande Purra om ett ganska onödigt meddelande, eftersom det konstaterar självklarheter. Men det gör inte heller någon skada. Många dylika papper har publicerats, men det här kommer åtminstone att läsas noggrant, med förstoringsglas. Hur det än blir kommer det att få kritik, antog Riikka Purra.

Meddelandet skapas av två orsaker, sa hon. Dels finns det på vissa håll oklarheter om regeringens linje och åsikt, som nu borde bli helt klar. Den andra orsaken är att man på det här sättet kan hålla ihop regeringen.

– Men det här är inte en andra omgång av regeringsförhandlingarna, och meddelandet kan inte förändra eller nytolka regeringsprogrammet på någon punkt, sa Riikka Purra.

När regeringen har godkänt meddelandet, så är det godkänt. Efter måste det bli ett slut på grävandet i gamla uttalanden. Osäkerheten inom regeringen måste upphöra, sa Purra.

”Förbjuda nazisymboler hjälper knappast”

Vid en presskonferens i Karleby fick Sannfinländarnas ledning en fråga om ett förbud mot nazistsymboler. Förslaget kommer från Samlingspartiets Ben Zyskowicz som vill förbjuda hakkorsflaggan, precis som många andra europeiska länder. Samtidigt vill han förbjuda sovjetiska symboler, som hammaren och skäran.

– Personligen anser jag att det här är mediciner som inte löser själva problemet, sa Riikka Purra. Det förs många diskussioner i Europa om att förbjuda nazistiska eller kommunistiska symboler, men det är mycket svårt juridiskt.

Purra utgick från att regeringens meddelande kanske hänvisar till förslaget, men då kommer det bara att gälla att utreda en eventuell kriminalisering. Också då skulle det bli ett förbud mot symbolerna bara när de används för att främja ideologin, enligt Purra.

Jani Mäkelä sade att en utredning kan vara bra, men att gränsdragningen är svår. Det finns många olika åsikter om vad som är extremiströrelser och vilka symboler som bör förbjudas. Mäkelä nämnde baskerna som kämpar för självständighet i Katalonien. Purra påpekade att ISIS-flaggor ibland förekommer på gatorna i Helsingfors.

”Vi lovar att inte gräva i andras fula ordval”

Riikka Purra upprepade att alla människor har sagt eller gjort saker som inte passar ihop med dagens standard. Men vi måste leva i nutiden och sikta på framtiden.

Hon lovade att Sannfinländarna inte kommer att gräva i de övriga regeringspartiernas historia.

– Om någon hittar gamla uttalanden från Samlingspartister eller SFP:are som ifrågasätter invandrare, vänstermänniskor, arbetslösa eller finsktalande så kommer vi inte springande med kritik. Vi skulle bara säga att det var dumt sagt, ta lärdom, nu går vi vidare, sa Riikka Purra och fick applåder av riksdagsgruppen.

Det finns betydligt större ärenden än gamla fula eller felaktiga ordval, sa Purra. Hon upprepade också att Sannfinländarna inte förändras och inte byter åsikt.

”Riksdagens frågestunder förändras - nu kan ministrarna ge svar”

Partiordförande Riikka Purra ägnade mycket tid åt att tala om sitt specialområde, statsfinanserna. De kommande månadernas budgetbehandling präglas av sparåtgärder och en uppryckningskampanj, efter många år av överskuldsättning, sa hon.

Riksdagsgruppens ordförande Jani Mäkelä var inne på samma spår. Det känns inte alltid bra att förverkliga regeringsprogrammets alla sparåtgärder. Inte ens sparmålet på sex miljarder räcker för att stoppa låntagningen. Men det går i rätt riktning, sa han.

– Det blir besvärliga beslut för oss, men som motvikt kräver vi att andra stöder oss när våra viktiga saker är på bordet, sa Jari Mäkelä. Vi blir inte bästa vänner med de övriga regeringspartierna, men vi måste kunna spela i samma lag, sa han.

Men nu förändras också riksdagsarbetet, konstaterade Jani Mäkelä. Riksdagens frågestunder på torsdagarna förändras när Sannfinländarna får ordet mycket mer sällan. Mäkelä hoppades att Sannfinländarnas väljare förstår det, och att de praktiska åtgärderna från regeringen i stället talar för sig själva.

Mäkelä sade sig inte tro att förslagen från oppositionen blir bättre än Sannfinländarnas. Men han hoppades att åtminstone Centern övervinner sin självömkan och kommer med vettiga förslag.