Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentkandidaten Chris Christie till Svenska Yle: Trump är en ynkrygg som inte vågar möta mig i en debatt

Uppdaterad 23.08.2023 10:55.
Chris Christie ser mot kameran.
Bildtext Den republikanska presidentkandidaten Chris Christie intervjuas av USA-korrespondent Daniel Olin utanför flygplatsen i Milwaukee.
Bild: Daniel Olin / Yle

Kampen om vem som blir Republikanernas presidentkandidat kör igång på allvar. Natten till torsdag finsk tid håller det republikanska partiet sin första direktsända tv-debatt. Men förhandsfavoriten Donald Trump skippar debatten.

Milwaukee, Wisconsin

Det här visar att Donald Trump är en ynkrygg, säger en av utmanarna, den republikanska presidentkandidaten Chris Christie i en exklusiv intervju med Svenska Yle.

– Trump vågar helt enkelt inte möta mig på scenen, han vet att jag kan ställa honom till svars och att han har svårt att försvara sig mot mig.

Den tidigare New Jersey-guvernören Chris Christie är en av de åtta kandidater som deltar i den första stora tv-debatten som ordnas i Milwaukee, Wisconsin, natten till torsdag finsk tid.

Chris Christie.
Bildtext Chris Christie är i dag en av Donald Trumps främsta kritiker inom det republikanska partiet.
Bild: CJ Gunter / EPA

Var nära allierad – men är i dag Trumps främsta kritiker

Chris Christie har ett intressant förflutet. Han har gått från att vara nära allierad med Donald Trump till att bli en av den tidigare presidentens främsta kritiker inom det republikanska partiet.

Som en skicklig och smart debattör bedöms han vara den enda av de republikanska presidentkandidaterna som verkligen kan utmana Donald Trump i en debatt.

– Det är fegt av Trump att skippa debatten.

Han menar ändå att det för honom personligen inte spelar så stor roll att Trump nobbar debatten, men att det är väldigt orättvist mot väljarna.

– Det här visar än en gång att Trump bara bryr sig om sig själv, inte om väljarna.

Trump nobbar debatten: ”Allmänheten vet vem jag är”

Samtidigt har ex-presidenten Trump ett stort övertag då det gäller opinionen. Över 50 procent av de republikanska väljarna stöder Trump.

Trump själv har låtit förstå att han är så pass överlägsen att han inte har något att vinna på att delta i en debatt.

En annan orsak till att Trump hoppar över tv-debatten kan vara att den sänds av den konservativa kanalen Fox News som Trump numera upplever som fientligt inställd till honom.

Trump har istället gett den kända programledaren Tucker Carlson en exklusiv intervju. Carlson fick i våras sparken från Fox News och har nu en egen show som sänds på plattformen X, tidigare Twitter.

Carlsons intervju med Trump tippas bli utlagd på X samtidigt som primärvalsdebatten sänds på Fox News.

Marjorie Taylor-Greene, Tucker Carlson ja Donald Trump
Bildtext Kongressledamoten Marjorie Taylor Greene, programledaren Tucker Carlson och Donald Trump. Bilden tagen i juli 2022 i Trumps sommarhus i Bedminster, New Jersey.
Bild: Justin Lane / EPA

Kommer Trump att kunna utmanas?

I dagsläget ser det ut som om ingen av de övriga republikanska kandidaterna kan rå på Trump.

Floridaguvernören Ron DeSantis som ansågs vara en av de främsta utmanarna har tappat momentum. Mindre än 20 procent av Republikanerna stöder DeSantis.

Chris Christie som ligger på cirka tre procent bedömer ändå att Trump kan utmanas.

– Det spelar ingen roll vad opinionssiffrorna är i augusti – det hela avgörs först nästa år när själva primärvalet börjar.

Republikanerna utnämner sin presidentkandidat i Milwaukee i juli nästa år, på samma arena där den första tv-debatten hålls natten till torsdag finsk tid.

– Mycket hinner hända fram till det, säger Christie vars uttalade mål är att stoppa Trump från att vinna primärvalet.

New Jersey-tuffhet på scenen?

Christie är känd för sina slagkraftiga uttalanden. Han är en garvad politiker som ställde upp i presidentvalet redan 2016.

Den tidvis skandalomsusade juristen Christie betraktas som en riktig New Jersey-tuffing. Det dras ibland paralleller mellan honom och den mäkta populära maffiaserien Sopranos.

Jag frågar Chris Christie om han kommer leva upp till sitt rykte i den första primärvalsdebatten.

– Jag tänker vara mig själv, det räcker långt, säger han och tillägger att man nog kommer att märka att han kommer från New Jersey, en delstat som är känd för en aggressiv och orädd attityd.