Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kemikalieutsläppet i Borgå utreds fortfarande – Hermansö reningsverk fungerar normalt igen

vattensedimenteringsbassäng vid reningsverket på Hermansö
Bildtext Hermansö reningsverk fungerar som vanligt igen. På arkivbilden syns en av reningsverkets vattensedimenteringsbassänger.
Bild: Yle/Erica Vasama

På onsdag morgon är läget på Hermansö reningsverk i Borgå tillbaka till det normala. Åtminstone är reningsprocessen åter igång, i luften hänger fortfarande en svag lukt av kemikalier.

– Det var en mycket stark lukt, enligt min egen näsa luktade det som något sorts lösningsmedel eller terpentin, beskriver Martin Alm som är driftingenjör vid Hermansö reningsverk.

Vattenprover har tagits och kemikaliernas sammansättning klarnar under onsdagen.

Alm tror inte att det längre kommer in av kemikalien till deras reningsverk.

– Jag sitter i kontrollrummet och ser på de nuvarande siffrorna. Fosforvärdet är enligt miljölovet och värdena för kväve- och småpartiklar är mycket låga, rapporterar han per telefon.

Risk för att kemikalien skulle ha dödat processen på reningsverket

Under tisdag eftermiddag sögs avloppsvatten upp av slambilar ur en avloppsbrunn i Ölstens, för att kemikalierna inte skulle rinna vidare till Hermansö reningsverk.

Avloppsbrunn och slambilar.
Bildtext På tisdagen sögs avloppsvatten bort och man tog vattenprover för att få reda på vad det är för en kemikalie som kommit ut. Resultaten klarnar under onsdagen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Vid reningsverket stoppades den biologiska reningsprocessen på grund av kemikalierna.

– Hur mycket den verkligen stökade till processen är svårt att säga. Det kan också hända att våra givare började visa fel när det kom in främmande ämnen, säger Alm.

Han fattade ändå vid nio-tio-tiden på tisdagsmorgonen beslutet att köra förbi processen då det kom in som mest av kemikalien i reningsverkets bassänger.

– Vi gjorde det eftersom det fanns en risk att kemikalien skulle ha dödat vår process, och det tar en ganska lång tid att starta upp den på nytt.

”Jag har aldrig varit med om något liknande”

Under åtta timmars tid släpptes en del orenat vatten ut i havet utanför Haiko. Fosfor- och kväveutsläppen var mångfaldiga jämfört med det normala under dessa timmar.

Martin Alm tror att onsdagen kommer att fortsätta som normalt på reningsverket. Personalen ska ändå försöka undvika att röra sig i rummen där lukten av kemikalier fortfarande är stark, eftersom de ännu inte vet vad det är för ämne.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina år på reningsverket. Någon gång kan man känna av någon ovanlig lukt som inte hör till, men aldrig så här starkt, säger han.

Invånarna behöver inte längre akta sig för ångorna

Invånare och företag i Ölstens varnades på tisdag förmiddag för eventuella skadliga ångor som kan stiga upp ur avloppet.

Om du känner av en stark kemikalielukt ska du fortfarande ringa 112 och meddela om dina observationer, säger kommissarie Harri Vihola vid Polisinrättningen i Östra Nyland.

Invånarna behöver ändå inte akta sig för ångorna längre. Polisen har inte efter igår på eftermiddagen fått in fler observationer om stark lukt.