Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmrecension: Gran Turismo – får Fast & Furious att framstå som ett fumligt förspel

Närbild på tre män som står vid en racerbana.
Bildtext Tre rasande musketörer. Marknadsföraren (Orlando Bloom), instruktören (David Harbour) och racerlöftet (Archie Madekwe) vill bevisa att tusentals speltimmar kan mäta sig med verkligt racerkunnande. Sann story blev starkt actiondrama i Neill Blomkamps regi.
Bild: SF STUDIOS

Klagar dina föräldrar på att du spelar meningslösa videospel? Är du en förälder som misstänker att din tonåring spelar bort sin framtid? Då är det här verklighetsbaserade actiondramat något för er.

Jann Mardenborough (Archie Madekwe) trivs bäst i en bekväm stol framför en stor skärm. Vare sig han kör sina eviga GT-rundor hemma eller i den lokala spelhallen så klår han alla andra med hästlängder.

Det imponerar dessvärre inte det minsta på pappa (Djimon Hounsou) som tycker att sonen saknar ambition och hellre kunde gå ut och kicka lite boll i friska luften. Eller på mamma (Geri Halliwell) som talar för universitetsstudier och påtagliga framtidsvisioner.

Det faktum att brorsan (Daniel Puig) ärvt pappas – det forna fotbollsproffsets – intresse för fysisk sport gör inte precis saken bättre.

Men Jann envisas med att racerbilar är det enda som intresserar honom och att han inte tänker låta vare sig ekonomiska realiteter eller det eviga dissandet köra in en kil mellan honom och hans dröm.

En sammanbiten ung man bakom ratten på bil med svart inredning.
Bildtext Fullt ös, medvetslös. Jann (Archie Madekwe) vägrar finna sig i att föräldrarna ser hans hobby som meningslös.
Bild: Sony Pictures Entertainment

Och så en dag händer det osannolika: Jann blir inbjuden till ett experiment som går ut på att ge de bästa racerförarna i den virtuella världen en chans att visa vad de går för i verkligheten.

Den självsäkra marknadsföraren Danny Moore (Orlando Bloom) har nämligen fått för sig att tusentals simulerade körtimmar borde kunna mäta sig med den typ av träning som luktar olja och bränt gummi.

En kommersiellt driven pojkdröm

Okej, låt oss ta de uppenbara frågorna först. Är filmen full av ohämmad produktplacering för namngivna spelmoguler och bilmärken?

Glorifierar den hämningslöst en livsfarlig sportgren vars klimatavtryck inte är av det blygsamma slaget?

Bäddar den för tuppfighter mellan testosteronstinna män som blänger ilsket på varandra innan de sätter gasen i botten?

Är dess dramaturgi lika tydligt utmärkt som körbanan under det klassiska Le Mans-loppet?

Svaret är utan tvekan ett rungande ja! Neill Blomkamps Gran Turismo är en sällan skådad orgie i bensindrivna pojkdrömmar som exploderar över duken med ett öronbedövande vrål.

Ett gäng unga racerförare stående fra,för en rad racerbilar.
Bildtext Anything you can do, I can do better. Blod, svett och testosteron blandas inom kort med lukten av olja och bränt gummi.
Bild: SONY PICTURES ENTERTAINMENT

Men det hindrar inte filmen från att vara både extremt underhållande och oväntat berörande. Om Barbiefilmen inneburit en revansch för flickleken så kan Gran Turismo ses som ett bejakande av tonårskillens bespottade hobby.

Och nej, jag har inte glömt att även flickor spelar videospel, men på racerbanan är de dessvärre fortfarande underrepresenterade. För att uttrycka det milt.

Varför funkar det?

Så vad är det som gör att Gran Turismo lyckas med det som till exempel Tom Cruises racerfilm Days of Thunder (1990) misslyckades så totalt med?

Vid sidan av att ha en fascinerande verklighetsbakgrund att luta sig tillbaka mot så finns här ett underdog-perspektiv som fungerar och en familjedynamik som vem som helst kan relatera till.

Dramaturgin är smidig och regissören Neill Blomkamp – känd för District 9 (2009) och Elysium (2013) – skapar en väl avvägd balans mellan persondrivna scener och körsessioner.

Racerbilar som kör på en regnig racerbana i mörkret.
Bildtext Ingen vanlig morgonrusning.
Bild: SONY PICTURES ENTERTAINMENT

Man behöver alltså inte vara ett inbitet racerfan för att svepas med i luftdraget från de minuter som fylls av rusande motorer, glänsande plåt och återkommande pit stops.

Minuter som består av idel snygga klipp där snabba bilder varvas med sekunder då allt ger ett intryck av att stanna upp. Och som sig bör i en sportfilm finns här ett snyggt ”training montage” som bygger upp stämningen inför den avgörande kampen.

Men inget av detta skulle bära fram till mållinjen om inte skådespelarna lockade till en emotionell investering. Archie Madekwe och David Stranger Things Harbour (i rollen som chefsinstruktör) har visserligen inte samma Hollywoodglans som Christian Bale och Matt Damon i Le Mans ´66 (2019) – i USA känd som Ford v Ferrari – men de är minst lika trovärdiga och har dessutom en fin kemi sinsemellan.

En äldre racerinstruktör lägger armen om sin unga lärling.
Bildtext I can be your wingman anytime! Archie Madekwe (till vänster) och David Harbour gör att actionsekvenserna inte kör över persondramat.
Bild: SONY PICTURES ENTERTAINMENT

Kort sagt: Gran Turismo är en 135 minuter lång adrenalinkick med starka feelgood-vibbar. Ett actionpaket som bevisar att framtiden inte behöver vara körd för en spelande tonåring. Samtidigt som den visar att verklighetens race kräver mer än fingerfärdighet och fokus.