Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henriksson: För tidigt att säga om SFP kommer att stödja sannfinländska ministrar i en förtroendeomröstning

Anna-Maja Henriksson ser allvarlig ut.
Bildtext Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att regeringen har ett ansvar i att motverka rasism.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson vill ännu inte uttala sig om huruvida partiet kommer att rösta för förtroende eller inte för sannfinländska ministrar i riksdagens omröstning.

I början av september ska riksdagen rösta om regeringens förtroende och antagligen också om förtroendet för finansminister Riikka Purra (Sannf) och näringsminister Wille Rydman (Sannf).

Nästa vecka samlas SFP:s riksdagsgrupp till ett sommarmöte, där ärendet kommer att diskuteras. När Sannfinländarnas riksdagsgrupp möttes igår i Karleby krävde man garantier för att SFP röstar för hela regeringens förtroende och inte kräver några ändringar i regeringsprogrammet.

Just nu håller regeringen på att framställa ett meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering. Meddelandet ger riksdagen möjlighet att rösta om förtroende för regeringen.

– För oss är det viktigt att meddelandet blir bra och att man i det tydligt tar ställning till att rasism inte har en plats i Finland och att konkreta åtgärder tas i bruk, sa SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson vid ett pressmöte på ambassadörsdagarna i Helsingfors.

Enligt Henriksson har regeringen ett ansvar att göra allt för att motverka rasism.

– Jag har gett mig in i regeringen för att hålla kvar SFP i den, inte för att fälla den. Det här handlar om väsentliga värderingar och principer.