Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Det behöver inte kosta skjortan att piffa till i hemmet – en vassbonad ger rummet ett avslappnat och bohemiskt lyft

En väggdekoration av naturmaterial.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Man tager vad man haver är ett klassiskt koncept som passar utmärkt i sammanhanget. Naturen bjuder på en del material och i skåp och lådor kan man hitta resten.

Det behöver inte kosta skjortan att piffa till i hemmet - Spela upp på Arenan

Det du behöver är en gren eller ett kvastskaft att utgå ifrån. En famn full av vass plockar man lätt vid stranden eller i ett dike och har man inga mattrasor hemma hittar man säkert ett gammalt påslakan man kan offra. Träkulor är inget måste, men det blir fint med en horisontell linje tvärs över allt som hänger rakt ner.

Preparera vassen innan du sätter igång

Enklaste sättet att fläta vass är ifall du kan hänga upp grenen framför dig och jobba stående. Går inte det kan du lägga grenen direkt på arbetsytan. Eftersom det ska bli en mix av material blir det snyggast med det längsta materialet i mitten av grenen. Markera med blyerts var du ska börja och sluta och gärna även mittpunkten på grenen.

En bunt vass på en bänk.
Bildtext Vass kan man plocka i diken och längs stränder.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Ansa vassen och klipp till i önskade längder. Vill du ha en V-form på flätningen så förbered sådana längder innan du börjar fläta, det underlättar arbetet.

Börja med de kortaste vasstråna. Sätt stjälken mot grenen, vik över och låt stjälken komma tillbaka på framsidan av strået så det fungerar som låsning. Jag jobbade från höger till vänster. Håll ena handen på det flätade strået, ta nästa strå och upprepa. Det här är som en klassisk kransbindning.

Jobba tills du har den bredd du önskar. Håll koll på V-formen och öka längden på vassen vartefter. Efter mittpunkten blir stråna stegvis kortare igen. Fäst sista vasstrået med järntråd eller snöre.

En korg med mattrasor i flera färger.
Bildtext Välj gärna flera nyanser av samma färg.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Knyt och frisera mattrasorna

Klipp till mattrasorna i önskad längd, förslagsvis i fyra kulörer och en längd per kulör. För symmetrins skull behövs två högar av varje kulör och längd så att du kan knyta mattrasorna på båda sidorna om vassen. Beroende på tjocklek behövs 3-6 remsor per knut. Testa dig fram, gör det tunt eller jättetjockt, det kan bli fint på många olika sätt.

Sedan gör du enkel knut genom att hålla i remsorna på mitten, forma en ögla, håll bakom grenen, dra över öglan och trä igenom alla remsor på undersidan av grenen och justera. Fortsätt med nästa färg tills alla knutar är gjorda. Klipp till önskad form och längd på remsorna.

Vass och marttrasor fästa på en gren.
Bildtext Lättast blir det om du först knyter mattrasorna i grenen och sedan klipper dem till rätt längd.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Träkulor på tvären

En fin kombination till de vertikala linjerna i bonaden, dvs. vassen och trasorna, är att nästa del i bonaden går horisontellt, eller åtminstone i en båge. Trä träkulorna på snöret och knyt fast det i grenen.

Träkulor och vass.
Bildtext Man tar vad man har och har du inga träkulor kanske du hittar något annat att dekorera med.
Bild: Yle/Juha Leskelä

På andra språk