Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dataombudsman: Motivet till olovligt snokande är ofta nyfikenhet, men kan också vara brottsligt

Biträdande dataombudsman Annina Hautala
Bildtext Biträdande dataombudsman Annina Hautala säger att dataskyddskränkningar uppdagas oftare i dag tack vare att folk känner till frågor om datasekretess allt bättre.
Bild: Kai Widell

I fall med olovligt snokande i personuppgifterna rekommenderas offren att följa med händelser på det egna bankkontot extra noga.

Dataombudsmannen utreder de senaste fallen av dataskyddskränkningar vid HUS-sammanslutningen.

– Den här typen av fall när någon olovligt har snokat i patient- och hälsorelaterade uppgifter är alltid väldigt otrevliga och allvarliga. HUS-sammanslutningen har anmält kränkningarna till byrån, säger biträdande dataombudsman Annina Hautala.

Yle rapporterade i tisdags att en närvårdare hade snokat olovligt i upp till tusen patienters uppgifter. HUS tillade därefter att ytterligare två liknande fall uppdagats i sommar.

Nu utreder dataskyddsmyndigheterna vilka uppgifter det rör sig om och vad HUS har gjort för att trygga datasekretessen.

– Tyvärr uppdagas liknande fall då och då, säger Hautala men vill inte precisera hur många fall som landar på byråns bord per år.

För HUS del utredde Centralkriminalpolisen ett liknande fall i våras. I det nya fallet misstänks tre personer ha snokat i över tusen patienters uppgifter. De anställda har haft rättigheter till patientdatasystemet Apotti, men missbrukat dem.

Nyfikenhet eller brottslighet

Enligt Hautala är utbildning och övervakning A och O för att minska snokandet. Samtidigt uppdagas kränkningar allt oftare i dag eftersom allmänheten bättre känner till frågor om datasekretess och eftersom digitala loggböcker gör det möjligt att se spår i databaser långt bak i tiden.

Enligt dataskyddsförordningen bör offer i de flesta fall informeras om en kränkning skett.

HUS säger att man meddelat en del offer och att man ska informera övriga per brev.

– Jag vet inte vilka motiven är i dessa fall. Ofta handlar det om nyfikenhet men tyvärr är det också möjligt att använda uppgifterna för brottsliga ändamål. Om jag fick veta att jag blivit utsatt för en liknande kränkning skulle jag följa extra noga med vad som händer till exempel på mitt bankkonto, säger Hautala.