Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Li Andersson räknar med att regeringen blir kortvarig – riktar kritik mot SFP

Uppdaterad 24.08.2023 12:33.
Li Andersson står i en talarstol och håller tal. Bakom henne syns Vänsterförbundets logotyp och på talarstolen står det Lohja (Lojo).
Bildtext Li Andersson har bytt roll från att ha varit undervisningsminister i Sanna Marins regering till att leda ett oppositionsparti.
Bild: Lehtikuva

Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson förstår inte hur SFP gick med på drastiska försämringar bland annat för invandrare, flyktingar, asylsökande och låginkomsttagare.

Kritiken mot regeringen lät inte vänta på sig då Vänsterförbundets riksdagsgrupp samlades till sommarmöte i Lojo.

Regeringen för en ideologisk högerpolitik genom att lätta på de välbärgades skattebörda och samtidigt skära i den sociala tryggheten, sa bland annat riksdagsledamot Hanna Sarkkinen.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson riktade kritik mot Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra. Enligt Andersson svek Sannfinländarna genast sitt vallöfte att inte låta nedskärningarna drabba låginkomsttagare.

SFP får en känga

Andersson riktade också skarp kritik mot att Svenska folkpartiet (SFP) accepterade regeringsprogrammet. Hon kan inte förstå hur SFP gick med på drastiska försämringar för invandrare, flyktingar, asylsökande och låginkomsttagare.

– För mig är det en omöjlighet att förstå hur man kan godkänna politik som så här ensidigt försämrar utkomsten och situationen för människor som redan färdigt är i en mycket utsatt position.

SFP måste välja vilket slags parti det vill vara

Li Andersson förstår att regeringsprogrammets skrivelser om invandringspolitiken har väckt intern kritik inom SFP. Hon skulle snarare vara oroad om så inte skulle vara fallet.

– Det här är också en situation där SFP måste välja vilket slags parti det vill vara. Tänker SFP vara ett smalt regeringsparti vars enda uppgift är att värna om svenskan eller hur mycket tyngd lägger partiet i andra frågor som det har profilerat sig i?

Andersson tror att regeringen faller

Västerförbundets Li Andersson räknar med att regeringen inte blir långvarig. Hon grundar sitt antagande på det som har skett hittills. Enligt henne är det helt exceptionellt att regeringen nästan faller i den första förtroendeomröstningen, den mot tidigare näringsministern Vilhelm Junnila (Sannf).

– Det som hände var historiskt. Regeringen klarade sig genom omröstningen enkom på grund av att några riksdagsledamöter från oppositionen var borta.

Hon lyfte också upp de senaste opinionssiffrorna som visade att Orpos regering har ett sämre stöd än vad regeringen Sipilä hade strax innan den föll. Ytterligare en faktor är den diskussion som pågår inom mellan regeringspartier kring samarbetet.

– Anna-Maja Henriksson har upprepat att hon inte i nuläget kan säga om SFP har förtroende för alla ministrar i sin egen regering.

I väntan på att regeringen faller

I väntan på att regeringen faller kommer Vänsterförbundet att idka aktiv oppositionspolitik. Vänsterförbundet kommer i höst att motverka regeringens planer att stryka arbetslöshetsersättningens barntillägg, att begränsa möjligheterna till bostadsbidrag och att skära i andra sociala förmåner.

Arbetsmarknadsfrågor ligger också partiet nära hjärtat. Vänsterförbundet riktar bland annat kritik mot planerna att begränsa strejkrätten. De finländska arbetstagarna har det snart sämst ställt i hela Norden, sa Andersson.

Efterlyser debatt om Finlands Natopolitik

Vänsterförbundet kommer att ställa upp en egen presidentvalskandidat. Vem det blir klarnar senare i höst. Det slutgiltiga beslutet fattas på partifullmäktigemötet den 14 oktober. Li Andersson överväger att ställa upp, men uppmanar också andra att göra det.

Li Andersson spelar frisbeegolf på en gräsmatta med ett vattendrag i bakgrunden. Hon ser glad ut.
Bildtext Li Anderson kan tänka sig att ställa upp som presidentkandidat, men ser gärna att andra också anmäler intresse.
Bild: Lehtikuva

Partiet vill ställa upp en egen kandidat för att kunna profilera sig i den utrikes- och säkerhetspolitiska debatten. Vänsterförbundet efterlyste en Natodebatt redan i samband med medlemsansökan och anser att det måste föras senast i samband med presidentvalet.

Vänsterförbundet vill inte ha kärnvapen på finländskt territorium och är också skeptiskt till att Natotrupper permanent ska vara stationerade i Finland på grund av Finlands långa gräns mot Ryssland.

Andersson lyfter också fram andra viktiga linjefrågor i presidentvalet, frågor om klimatpolitik och global utveckling.

– Trots att det är förståeligt att mycket av den här diskussionen nu har handlat om ganska traditionella frågor som har att göra med krig och fred och upprustning på grund av kriget i Ukraina så får vi inte heller glömma att den här väldigt tydligt har visat att miljöpolitiken är hård säkerhetspolitik.