Hoppa till huvudinnehåll

Natur

En dag i naturen på den finska naturens dag

En man med kamera i handen.
Bildtext Ibland går även programledaren för Naturväktarna ut i skogen.
Bild: Pia Lagus/YLE

Njut av naturen! Det krävs inte så mycket för att få en minnesvärd naturupplevelse. Och nu på lördag, på den finska naturens dag, kan du ju passa på.

Jag trivs i naturen. Det har jag alltid gjort. Det känns naturligt. Med det sagt, så känner jag att jag genast måste dra i tömmarna, eller backa en aning, så att ni inte får helt fel bild av mig. Jag måste kanske omformulera mig en aning. Jag trivs med naturen, och ibland trivs jag också i naturen.

Det är ofta jag sitter på jobbet framför skärmarna och drömmer mig bort till skogen eller skärgården. Få saker slår en vandring eller promenad längs en skogsstig, och då magen kurrar och andan faller på så tar jag en paus, gräver upp ett smörgåspaket ur ryggsäcken och dricker halvljummet kaffe ur termosen som sett sina bästa år. Njutningen är total.

Engångsmugg med kaffe.
En termosmugg med kaffe vid en lägereld.
Jämförelse av två bilder: Valet är enkelt, eller hur?
Bilder: Joakim Lax / Yle (vänster), Joakim Lax / Yle (höger)

Servera samma sak på en picknick i en park eller i samband med en arbetsplatskurs, så skulle alla, inklusive jag själv, höja på ögonbrynen och muttra några väl valda ord om serveringen och smakkombinationerna. Men i skogen är det värsta lyxmåltiden. För den lilla fysiska ansträngningen och naturen runt omkring är den bästa smakförstärkaren och slår natriumglutamat och andra E6nåntingnånting med hästlängder.

För mig är naturen starkt förknippad med mat. Jag kan gå ganska långt tillbaka i tiden och komma ihåg vad jag har ätit på olika läger, både scout- och överlevnadsläger. Bland de första sakerna jag skriver upp på listan över saker som behöver skaffas om jag skall ut på en tur i naturen är just maten. Choklad och apelsin. Eller korv och senapstub. Eller sex påsar frystorkad mat, minimal vikt, maximal energi och ok kulinarisk upplevelse.

Två korvar på en grill ovanom öppen eld.
Bild: Ville Toijonen / Yle

Allra helst naturligtvis en i förväg marinerad köttbit, en burk med blåbärspaj, en burk med vaniljsås och en kaffepanna. Men det händer mer sällan.

Många minnen som etsat sig fast kommer från övernattningar i skogen, på klippor och skär. Vindskydd, tält eller tillfällig bivackering med ihopsamlat granris. Alla alternativ har testats, under alla årstider. Vissa nätter blev det inte så mycket sömn på grund av naturen runt omkring, men alla övernattningar har varit minnesvärda.

Naturminnen är också som starkast om jag kommit något djur nära. Havsörnen jag skrämde upp tio-femton meter ifrån mig. Huggormen bredvid min känga. Älgarna som stannade upp och betraktade mig en stund eller trollsländan som landade på min arm. Stunderna då jag kan tänka “Oj, det här är man inte med om varje dag”. Eller gångerna då jag tänker “Vad är det här? En sådan har jag aldrig sett förut…”. De stunderna är många, och jag vet att jag inte är ensam om att ha sådana stunder i naturen. Därför har vi ju program som Naturväktarna.

Joakim Lax iklädd pälsmössa i snöigt landskap med liten öppen sjö i bakgrunden.
Bild: Yle/Joakim Lax

Jag är väldigt glad över att vi nu för tionde året har en dag tillägnad Finlands natur. Naturen skall vi uppskatta, njuta av och aldrig ta för givet. Hissa flaggan, sov ute, bada “skogsbad” eller bara titta ut genom fönstret och låt blicken vandra. Sätten att njuta av naturen är många, och de flesta är helt rätt. Naturen är till för oss alla, vi mår alla bra av att ta del av den, men vi alla måste också se till att naturen mår bra.

Alla får njuta av naturen! - Spela upp på Arenan

Vill du ha tips på hur du kan fira finska naturens dag?