Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Cirka 19 000 anställda vid Egentliga Finlands välfärdsområde får löneförhöjning vid löneutbetalningen i augusti

Adressruta på ett brev adresserat till Egentliga Finlands välfärdsområde.
Bildtext Med hjälp av den lokala justeringspotten har man också kunnat inleda harmoniseringen av lönerna.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Arbetsgivaren och personalorganisationerna har under juni månad kommit överens om användningen av den lokala justeringspotten. Förhöjningen betalas retroaktivt från juni.

Information om eventuell löneförhöjning ges av den närmaste chefen.

Informationen om lönebeloppet i augusti når inte alla samtidigt, utan cheferna informerar om det när de har tillgång till enhetens uppgifter. Lönespecifikationen för den lön som betalas ut den sista augusti finns i nätbanken senast måndagen den 28 augusti.

– Det är glädjande att många får löneförhöjning. I praktiken är det ändå komplicerat att personligen informera varje berörd anställd om förhöjningens belopp och därför dröjer det ett tag, säger personaldirektör Noora Nordberg.

Cheferna får som bäst information om de förhandlade förhöjningarna för var arbetsenhet.

– Vi gör vårt bästa för att alla som berörs av löneförhöjningen informeras av sin närmaste chef och för att utbetalningarna ska vara korrekta. Vi har också berett oss på att rätta till misstag, fortsätter Nordberg.

Eventuella korrigeringar kommer att göras omgående vid löneutbetalningen i september.

Vem får löneförhöjning?

Löneförhöjningarna från den lokala justeringspotten är olika stora för olika arbetsuppgifter och gäller inte alla yrkesgrupper. Den lokala justeringspotten ska korrigera ogrundade löneskillnader och lokala missförhållanden i lönerna samt uppgiftsrelaterade löner inom sektorer med rekryteringsproblem.

Med hjälp av den lokala justeringspotten har man också kunnat inleda harmoniseringen av lönerna. Det här arbetet kommer att fortsätta i olika etapper i samarbete mellan personalorganisationerna och arbetsgivaren.

– Vi förstår att det finns många förväntningar angående harmoniseringen, särskilt i fråga om uppgiftsrelaterade löner. Här måste jag efterlysa en aning tålamod, än är vi inte i mål. Vi har alltjämt löneskillnader, och dessa kommer vi att åtgärda systematiskt under de kommande åren, säger Nordberg.

Diskussion om artikeln