Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Glampingföretagare i Åboland tror på konceptet: ”Här finns egentligen ingenting och det är just det som är grejen”

Uppdaterad 05.09.2023 08:29.
Glampingtält på en terrass.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Trenden ”glamping” har nått den åboländska skärgården. I sommar har två olika företagare i Nagu erbjudit övernattning i möblerade tält för första gången och erfarenheterna har varit positiva.

Glamping är en kombination av glamour och camping. Glampingtälten är lyxigare tält med bäddade sängar. De här tälten är tillräckligt höga för vuxna människor att stå i.

Charlotta Björklöf på ön Ytterholm i Nagu ville pröva på något nytt vid sidan om sitt arbete som jordbrukare och valet föll på att bygga en glamping.

– Jag har jobbat som jordbrukare i över tjugo år och ville pröva på något annat. När jag funderade på vad jag har och vad här finns, kom jag fram till att här finns egentligen ingenting och det är just det som är grejen. Här finns absolut lugn och ro, säger Björklöf.

En glad kvinna framför en röd stuga.
Bildtext Charlotta Björklöf började i liten skala i år, men i nästa år hoppas hon ha flera tält och ett servicehus. I bakgrunden syns strandbastun som även har ett kök där glampinggästerna kan laga mat.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Björklöf medger att det har varit en hel del arbete med att starta upp en glamping, men tror att det gäller att fortsätta kämpa.

– På vårvintern då det öste ner trettio centimeter snö var det lite motigt. Jag höll på att skruva en terrass för brinnande livet och fick skotta snö var och varannan dag för att få fram alla bräder och verktyg. Men bara man inte ger upp så blir det nog bra, säger Björklöf.

Ett glampingtält och utedass.
Bildtext Alla glampingtält har ett eget utedass.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Jag är lycklig över de få kunder jag haft”

I nuläget har Björklöf två glampingtält, men målet är att i framtiden ha fem glampingtält som går att hyra från april till september. Stormen i augusti visade att tälten håller bra trots att det blåser.

Hittills har Björklöf inte haft så många gäster, men tälten blev klara så pass sent att hon inte hann marknadsföra dem under våren.

– Det här är en helt ny verksamhet för mig, så jag är väldigt lycklig över de få kunder jag har haft. Jag tycker att det är otroligt att folk har hittat hit överhuvudtaget med tanke på den lilla marknadsföring jag har kunnat göra, säger Björklöf.

En tegelbyggnad med en glad kvinna på trappan.
Bildtext Kaffeboden på Ytterholm fungerar som reception och kiosk. På sommarsöndagar har den även fungerat som kafé.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Överlag har Björklöf överraskats av att glamping verkar intressera vuxna i alla åldrar. Målet för nästa sommar är att få upp alla fem glampingtält och att bygga ett servicehus. Dessutom vill hon utveckla en julstig och en naturstig på ön.

– Det finns massor med platser på den här ön som har sina egna historier och de får inte falla i glömska. Men vi kan inte dra hit hur mycket folk som helst. Det ska hållas på en rimlig nivå och det ska vara kvalité, säger Björklöf.

Får i en inhängnad.
Bildtext På Ytterholm finns många djur. Tanken är att glampinggästerna i framtiden har en möjlighet att vara med och ta hand om djuren.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Jag tror att det är något som stannar i vårt utbud”

Även på ön Brännskär i Nagu har det varit möjligt att övernatta i glampingtält från och med i somras. För tillfället finns fyra glampingtält på ön och de har varit ett bra komplement till företagets andra möjligheter att övernatta, konstaterar företagaren Simon Strömsund.

– Det kom in bra med bokningar och de kunder som har besökt oss har varit nöjda. Jag tror att det är något som stannar i vårt utbud, säger Strömsund.

Simon Strömsund Brännskärin laiturilla.
Bildtext Simon Strömsund tycker är glampingen är ett bra komplement till Brännskärs andra övernattningsalternativ.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Strömsund säger att intresset för naturnära boende i tält med bekvämligheter verkar vara en trend just nu, men det har inte minskat efterfrågan på hyresstugor och andra övernattningsmöjligheter.

– Ofta är det par och mindre grupper som har ett vildmarksintresse som vill ha glamping. Det är bekvämt med möbler och bäddade sängar, men när du öppnar tältduken så är du mitt i naturen, säger Strömsund.

Insidan av ett lyxigare tält med sittgrupp och säng.
Bildtext I glampingtältet sover du i bäddade sängar.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Glampingen har nått Åboland

7:50

Diskussion om artikeln