Hoppa till huvudinnehåll

Politik

De Gröna om regeringens invandringspolitik: Vad är så viktigt för SFP att gravida papperslösa kvinnor ska lämnas utan hälsovård?

Sofia Virta sitter vid ett bord och riktar uppmärksamheten mot en annan ung, blond kvinna som står intill och tilltalar henne.
Bildtext De Grönas riksdagsgrupp samlas i Jyväskylä för att slipa svärden inför höstens politiska drabbningar. Den nyvalda partidaren Sofia Virta flankeras av riksdagsledamöterna Hanna Holopainen, Krista Mikkonen och Inka Hopsu.
Bild: Lehtikuva

De Gröna kräver också att regeringen förbjuder pälsnäringen på grund av de risker fågelinfluensan medför.

De Gröna kräver att regeringen avstår från planerna att kasta ut utländska arbetstagare och företagare som inte har lyckats få jobb inom tre månader. Enligt partiets riksdagsgrupp, som håller sommarmöte i Jyväskylä, tar många rekryteringsprocesser så länge att regeln blir oskälig.

– En sådan utkastarautomat är omänsklig och inte heller ägnad att locka människor till Finland för att bilda familj här, säger De Grönas ordförande Sofia Virta.

Enligt De Gröna gör regeringen allt fel för att locka utländsk arbetskraft till Finland. Istället vill partiet att man tar i bruk visum för arbetssökande, avlägsnar den så kallade behovsprövningen och halverar inkomstgränserna för dem som önskar familjeåterförening.

Virta anser också att regeringens invandringspolitik är omänsklig och förundrar sig över varför SFP har godkänt den. Hon frågar sig vilka skrivningar i regeringsprogrammet som är så viktiga för SFP att man godkänner att papperslösa gravida kvinnor ska förlora rätten till icke brådskande hälsovård.

Hittar nya skäl att förbjuda pälsnäring

De Gröna, som länge velat förbjuda pälsnäringen, anser att fågelinfluensan nu skapar ett nytt och mer akut argument.

Riksdagsledamoten Tiina Elo ger en känga till SFP:s Joakim Strand som på tisdagen ansåg att man lika gärna kan döda alla fåglar som minkar.

– Det här är inte fåglarnas fel. Det ansvarsfulla av regeringen nu skulle vara att fatta beslut om att förbjuda pälsnäring efter en övergångsperiod, säger Elo.