Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jevgenij Prigozjin död i flygkrasch – Wagnergruppen och ryska myndigheter bekräftar

Uppdaterad 24.08.2023 07:15.
Bildcollage med Jevgenij Prigozjin till vänster, till höger ett brinnande flygplan på marken.
Bildtext Till höger en bild som publicerats av Telegram-kanalen Grey Zone av vad som uppges vara platsen där flygplanet störtade. Grey Zone står Wagnergruppen nära.
Bild: @grey_zone / @razgruzka_vagnera / Telegram

Wagnergruppens grundare, den ryske oligarken Jevgenij Prigozjin har omkommit då hans privatplan störtade mellan Moskva och Sankt Petersburg på onsdagskvällen. Varken experter eller USA:s president tror att det är frågan om en olycka.

Enligt ryska myndigheter fanns Jevgenij Prigozjins namn på passagerarförteckningen för ett flygplan som störtade i Tver, en region nordväst om Moskva. Natten till torsdagen bekräftade även Wagnergruppen på Telegram att legoarméns grundare har omkommit.

Planet störtade nära byn Kuzjenkino, ungefär halvvägs mellan Moskva och Sankt Petersburg. Alla tio personer, bland dem tre besättningsmän, ombord på planet uppges ha omkommit.

Den ryska luftfartsmyndigheten Rosaviatsia meddelar att en utredning har inletts efter flygkraschen i Tver-regionen. Luftfartsmyndigheten publicerade sent på onsdagskvällen namnen på samtliga tio personer som ska ha funnits ombord och uppgav också att Prigozjin faktiskt fanns ombord på planet då det störtade.

Också Wagnergruppen bestyrkte under natten till torsdagen både via sin officiella Telegramkanal och via Grey Zone att Prigozjin hade dött.

Tidigare på onsdagskvällen konstaterade Grey Zone att man varken kan dementera eller bekräfta uppgifterna och att endast den som såg Prigozjin och Utkin stiga ombord på planet kan veta något med säkerhet.

En karta över västra Ryssland med Moskva och Sankt Petersburg markerade. Ungefär halvvägs mellan dem är orten Kuzjenkino markerad med en ruta.
Bildtext Planet uppges ha störtat halvvägs mellan Moskva och Sankt Petersburg.
Bild: Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Flera befann sig ombord, också en annan wagnerchef

Även wagnerchefen Dmitrij Utkin uppgavs enligt uppgifter på Telegram ha varit ombord på det störtade planet. Uppgiften bekräftades av luftfartsmyndigheterna senare på kvällen.

Den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti rapporterar med hänvisning till räddningsarbetare att åtta döda ska ha hittas på olycksplatsen. Tass uppger i sin tur att man hittat kvarlevorna efter fyra personer. Den ryska mediesajten Fontanka uppger at kropparna är svårt brända och att dna-undersökning kommer att krävas för att säkerställa identiteten på de omkomna.

Professor: Sannolikt att Prigozjin är död

Rysslandsexperten Rinna Kullaa, biträdande professor vid Tammerfors universitet, kommenterade på onsdagskvällen dagens händelser i aktualitetsprogrammet A-studio. Enligt henne var det redan i ett tidigt skede sannolikt att Prigozjin faktiskt hade dött.

Prigozjin på en begravningsplats.
Bildtext Jevgenij Prigozjin på en begravningsplats för Wagnersoldater.
Bild: Lehtikuva

– Ryska statens ledande medier har börjat rapportera om det som har hänt öppet och snabbt. I rapporteringen har det sagts att Jevgenij Prigozjin har funnits på passagerarförteckningen och att alla ombord har dött. Jag tycker det låter som att man kommunicerar att så faktiskt har hänt.

Prigozjin har hållit låg profil sedan han vid midsommar ledde ett kortlivat uppror. En del av Wagnergruppen marscherade mot Moskva, men avbröt upproret efter ungefär ett dygn.

Enligt Kullaas analys är de ryska statliga mediernas sätt att hantera händelsen ett sätt att säga att Prigozjin i sitt uppror gav sin in på en väg där det inte fanns någon återvändo.

Om det är sant visar det att Putin eliminerar sina motståndare och det skrämmer vem som helst som överväger att uttrycka en åsikt som går emot hans.

Estlands premiärminister Kaja Kallas

Biden: Inte förvånad

De första kommentarerna från omvärlden började komma in redan kort efter olyckan på onsdagskvällen.

Adrienne Watson, USA:s talesperson för nationell säkerhet, konstaterade enligt nyhetsbyrån Reuters:

– Vi har sett rapporterna. Om det bekräftas borde ingen vara överraskad.

Senare på onsdagskvällen kommenterade även USA:s president Joe Biden nyheten.

– Jag vet inte exakt vad som har hänt, men jag är inte förvånad, sa Biden till journalister och fortsatte med en kommentar som verkade antyda att president Vladimir Putin vara ansvarig.

– Det är inte mycket som händer i Ryssland som inte Putin ligger bakom, men jag vet inte tillräckligt för att veta hur det ligger till.

Estlands premiärminister Kaja Kallas har i sin tur kommenterat uppgifterna om Prigozjins död till den amerikanska nyhetskanalen CNN. Hon pekade tydligt på Putin:

– Om det är sant visar det att Putin eliminerar sina motståndare och det skrämmer vem som helst som överväger att uttrycka en åsikt som går emot hans.

Paasikivi: Passar in

Många experter har under sommaren spekulerat kring hur länge Prigozjin skulle överleva efter upproret i juni.

Svenska Dagens Nyheter har talat med överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid svenska Försvarshögskolan.

– Det här passar väldigt bra in i mönstret att misshagliga drabbas av tragiska olyckor. Det är inte osannolikt att det är en iscensatt olycka, det skulle passa Moskva, säger Paasikivi till DN.

Joakim Paasikivi iklädd militäruniform.
Bildtext Överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Arkivbild.
Bild: Daniel Ivarsson

Att Dmitrij Utkin också ska ha funnits ombord passar enligt Joakim Paasikivi också in.

– Det var Utkin och Prigozjin som startade och drev Wagnergruppen till det den är, säger han.

På samma linje är Joakim Paasikivis kollega vid Försvarshögskolan, överstelöjtnant Johan Huovinen, som säger att den ryska militärledningen aldrig skulle glömma något sådant som som kuppförsöket.

– Det var som jag sa efter Wagnergruppens kupp vid midsommar. Prigozjin kommer inte att leva länge till.

– De kommer aldrig att glömma det. Då städar man upp, det är så Ryssland fungerar. De som ger sig på makten kommer antingen att förgiftas, som Navalnyj, eller skjutas. Utmana aldrig makten i Ryssland, säger Huovinen till DN.

 Jevgenij Prigozjin i Ukraina i juni 2023.
Bildtext Jevgenij Prigozjin i Ukraina i juni 2023.
Bild: Prigozhin Press Service /AOP

En förrädares död

Brittiska BBC har i sin tur talat med Rysslandskännaren Orysia Lutsevych vid Chatham House.

– Det är uppenbart att han har varit en förrädare, säger hon. – Nu verkar han ha betalat för det.

Enligt Lutsevych har Prigozjin och hans anhängare, inklusive personer inom säkerhetstjänsten och den militära underrättelsen, önskat se en annan riktning på kriget i Ukraina än den som president Vladimir Putin och hans anhängare har drivit på.

– Det är tydligt att Putin inte är trygg i sin position, eftersom Ryssland lider svåra förluster, säger Lutsevych, som anser att Prigozjin kunde ha utmanat Putin.

Video tidigare i veckan

Jevgenij Prigozhin i camouflagedräkt.
Bildtext Jevgenij Prigozhin på en skärmdump från en video som släpptes tidigare i veckan.
Bild: Lehtikuva

Tidigare i veckan dök Jevgenij Prigozjin upp på en video som eventuellt ska ha spelats in någonstans i Afrika.

Videon är den första sedan midsommarens misslyckade kuppförsök och i den säger Prigozjin att Wagnergruppen bedriver spanings- och sökaktiviteter och ”gör Ryssland ännu större på alla kontinenter och Afrika ännu mer fritt”.

Mera: Prigozjin sägs ha spelat in en video – visar sig för första gången sedan myteriet

 Jevgenij Prigozjin i Ukraina i juni 2023.

Strax före klockan 22 finsk tid lade Grey Zone ut en video av Prigozjin som besöker en begravningsplats för Wagnersoldater. Enligt texten i anknytning till videon har den inte publicerats tidigare.

”Katastrofala konsekvenser”

Den ryska militärbloggaren Roman Saponkov konstaterar i sin tur på Telegram att det skulle få katastrofala konsekvenser om Prigozjin har blivit mördad.

”De som gav ordern förstår inte alls arméns stämning och moral”, skriver han.

Telegramkanalen Grey Zone, som står nära Wagnergruppen, citerade Saponkovs meddelande på onsdagskvällen, vilket kan tolkas som att den som sköter den kanalen är av samma åsikt.

Obekräftade uppgifter: Planet sköts ned av ryskt luftvärn

Telegramkanalen Gray Zone uppgav också att Prigozjins privatplan, enligt uppgift en Embraer Legacy 600, ska ha skjutits ned av luftvärnseld som är underställd det ryska försvarsministeriet. De uppgifterna har inte kunnat bekräftas.

Källa: BBC, Holodmedia, Reuters, New York Times, DN, AFP

Artikeln uppdaterades den 24 augusti klockan 0.34 med Wagnergruppens bekräftelse om att Prigozjin är död.