Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den mördade Boris Nemtsovs dotter: Vi har en moralisk plikt att fortsätta kampen mot Vladimir Putins regim

Zjanna Nemtsova framför en bild på hennes mördade far Boris Nemtsov.
Bildtext Zjanna Nemtsova framför en bild på sin mördade far Boris Nemtsov. Fotot är taget i Prag den 27 februari 2020, fem år efter mordet. Prag döpte då om torget framför den ryska ambassaden till Boris Nemtsovtorget.
Bild: EPA-EFE

Vladimir Putin vet hur man biter sig fast vid makten. Det finns ingen anledning att tro att någon kan störta honom, säger den ryska demokratiaktivisten Zjanna Nemtsova.

– Man måste vara en realist, det är det viktigaste, säger den ryska demokratiaktivisten Zjanna Nemtsova när vi möts på en fullsatt lunchrestaurang i Tallinn.

Intervjun är gjord före nyheten om Wagnerchefen Jevgenij Prigozjins förmodade död.

– Är du inte realistisk uppnår du ingenting, ditt omdöme måste vara stabilt.

Putin är bra på att spela på människors grundläggande instinkter och imperialistiska känslor – hur kriget i Ukraina än slutar kommer Putin att sälja det som en seger

Zjanna Nemtsova

När det gäller Rysslands framtid måste vi alla, enligt Nemtsova, se upp för önsketänkande.

– Det duger inte att tro på sagor om kommande statskupper i Ryssland, eller att en stor del av ryssarna är mot kriget. Sådana uttalanden är vilseledande.

Zjanna Nemtsova för vidare sin far Boris Nemtsovs demokratiaktivism och kamp för mänskliga rättigheter.

Boris Nemtsov var den ledande oppositionspolitikern i Ryssland när han mördades på öppen gata i Moskva i februari 2015.

Han anses också ha varit den sista liberala oppositionsledaren i Ryssland.

Zjanna Nemtsova, den 2015 mördade ryska oppositionsledaren Boris Nemtsovs äldsta dotter.
Bildtext Zjanna Nemtsova jobbar i första hand med att utveckla Boris Nemtsov-stiftelsens arbete. Vid sidan om jobbar hon också som frilansjournalist.
Bild: Gustaf Antell / Yle

I november 2015 var Zjanna Nemtsova med och grundade Boris Nemtsov Foundation for Freedom.

– Jag gör det för att jag vill hedra min fars minne, men jag uppfattar också att det är moraliskt rätt.

Zjanna Nemtsova var i Ryssland när det fullskaliga kriget började den 24 februari 2022, men hon lämnade landet så fort som möjligt.

Har Ryssland blivit en värre diktatur sedan dess?

– Jag förstår inte frågan. Kan man gradera diktaturer? Ryssland har länge burit alla tecken på en auktoritär stat, en diktatur. Var det mindre dåligt när min pappa mördades?

Sillan kivistä kaidetta vasten on aseteltu kukkia ja kuvia Boris Nemtsovista. Mies on kumartuneen kukkien ylle kuvan oikeassa reunassa. Taustalla näkyy Kremlin punainen muuri.
Bildtext Boris Nemtsov mördades bara en stenkast från Kreml. Bilden är tagen den 27 februari 2023, åtta år efter att han mördades.
Bild: Sergei Ilnitsky / EPA

Enligt Nemtsova är förtrycket i Ryssland så stort och regimens grepp om makten så starkt att oppositionen egentligen är chanslös – antagligen också på lång sikt.

– Jag är inte säker på att jag någonsin kommer att få en möjlighet att vara med och bygga upp ett nytt Ryssland.

Hon påpekar att civilsamhället inte hade någon roll efter att Sovjetunionen föll sönder under 1990-talet.

– Ingen samhällsaktivist fick då en chans att bidra till utvecklingen.

Putin sitter stabilt

Nu är dessutom det ryska motståndet splittrat. De viktigaste oppositionsledarna sitter i fängelset utan att folket har reagerat.

– Putin är på det sättet en rationell person att han vet hur man håller sig fast vid makten, säger hon. Han vet hur man talar till folkets irrationella sidor.

Nemtsova flydde en tid efter att hennes pappa mördades till Tyskland. Anledningen var att hon utsattes för hot och trakasserier när hon krävde att mordet skulle utredas.

I dag bor hon i Portugal.

Ryssarna är inga mystiska varelser

Hon håller inte med om att européer inte kan förstå den ryska mentaliteten. Den är inte mystisk, den betonar bara andra delar av det rationella tänkandet än vi brukar använda i Europa.

I demokratier tänker invånarna att det rationella är det som är bra för landet på lång sikt. Men styrs landet av auktoritära ledare styrs det rationella tänkandet av systemets överlevande.

– Putin är bra på att spela på människors grundläggande instinkter och imperialistiska känslor. Det finns olika synvinklar på vad rationalitet är.

Trots att Nemtsova anser att Putin sitter stabilt vid makten tror hon ändå att kriget i Ukraina kan ha försvagat hans position.

– Naturligtvis kan ett mirakel ske. Det beror långt på hur kriget i Ukraina går. Vi måste hela tiden vara beredda på att ta chansen om möjligheten plötsligt öppnar sig.

En av de stora utmaningarna är att få så många ryssar som möjligt att förstå varför de borde välja Ukrainas sida i kriget.

Naturligtvis kan ett mirakel ske

Zjanna Nemtsova

Det är det som stiftelsen Boris Nemtsov Foundation for Freedom jobbar med.

Dels att erbjuda ryska (och ukrainska) aktivister, forskare och journalister utbildningsmöjligheter i Europa, och dels att sprida information, både i och utanför Ryssland, om hur ett europeiskt sinnat Ryssland kunde se ut.

– Ryssar borde ge Ukraina sitt fulla stöd, för ukrainarna slåss mot Putin. Det är ett moraliskt val att stå upp mot Putins regim, säger Zjanna Nemtsova.