Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Få tror att Wagnerledaren Prigozjins död var en olycka

Uppdaterad 24.08.2023 11:05.
Videon uppges visa hur ett flygplan med Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin ombord störtar i Tverregionen nordväst om Rysslands huvudstad Moskva. - Spela upp på Arenan

Både Wagnergruppen och ryska myndigheter bekräftar att Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin befann sig ombord på det privatplan som kraschade 300 kilometer norr om Moskva i går.

Alla tio personer ombord på planet omkom i kraschen – som inträffade exakt två månader efter att Prigozjin ledde sin legoarmé i ett kortvarigt myteri mot den ryska militären.

Bland planets sju passagerare fanns också Wagnerstyrkans vice befälhavare Dmitrij Utkin. Utkin hade tidigare arbetat för Rysslands militära underrättelsetjänst och var känd för att beundra Adolf Hitler och Nazityskland.

Wagnergruppens namn uppges ha kommit från Utkin, som kallade sig för Wagner i sin radiokommunikation.

En karta över västra Ryssland med Moskva och Sankt Petersburg markerade. Ungefär halvvägs mellan dem är orten Kuzjenkino markerad med en ruta.
Bildtext Planet uppges ha störtat halvvägs mellan Moskva och Sankt Petersburg.
Bild: Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Fortsatt populär

Prigozjin hade tappat mycket av sitt inflytande i Kreml, men han var fortfarande populär inom Rysslands nationalistiska höger.

Hur utbredd hans popularitet var är oklart, men Wagnerledarens hårda kritik mot Rysslands militära ledning verkar ha haft en stor publik.

En tonårig pojke insvept i en flagga lägger ned en blomma till minner av Jevgenij Prigosjin.
Bildtext Prigozjin var fortfarande populär bland ryska nationalister.
Bild: Reuters

I S:t Petersburg samlades Wagnersoldater och Prigozjin-anhängare för att lägga ned blommor i närheten av Wagners högkvarter.

‒ Jag har svårt att hitta ord ... vi har förlorat två befälhavare, men vi har andra befälhavare som vi kommer att lyda, sa en maskerad man.

Förrädare ska bestraffas

Orsaken till kraschen är tills vidare okänd, men de flesta antar att det inte var fråga om någon olycka.

Wagnermyteriet fick president Vladimir Putin och hans regim att se svaga ut och var en öppen attack mot den auktoritära presidentens makt.

Putin är känd för att gå extremt långt för att bestraffa personer som han anser vara förrädare. Presidenten delar upp sina motståndare i två grupper, fiender och förrädare. Fiender går det att förhandla med, men förrädare kan bara oskadliggöras.

Därför var Putins reaktion på myteriet överraskande. Han lovade visserligen att ”likvidera förrädaren”, men sedan fick Prigozjin ingå ett avtal med Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.

Putin höll också ett långt möte med Prigozjin och flera Wagnerledare kort efter myteriet.

Surovikin avsattes

Telegramkanaler med koppling till Wagner har rapporterat att planet sköts ned av ryskt luftvärn. Andra talar om en bomb ombord på planet. Ögonvittnen till kraschen uppges ha berättat om två kraftiga explosioner innan planet fattade eld och kraschade.

Piloterna verkar inte heller ha meddelat om några problem innan kraschen – vilket tyder på en plötslig händelse.

Flygkraschen inträffade samma dag som den ryska militären meddelat att Sergej Surovikin petats från posten som befälhavare för Rysslands flygvapen.

Surovikin har varit en av Rysslands ledande generaler. Han har bland annat varit befälhavare för styrkorna som deltar i anfallskriget mot Ukraina och anses ha haft nära band till Wagner.

Surovikin har inte setts i offentligheten sedan legostyrkan Wagners uppror i juni. Enligt obekräftade uppgifter befinner han sig i husarrest.

Biden inte överraskad

USA:s president Joe Biden sa i en kort kommentar att nyheten inte överraskar honom.

– Det är inte mycket som händer i Ryssland som Putin inte står bakom, men jag vet inte tillräckligt för att kunna säga det, svarade Biden.

Källor: Reuters, AFP, BBC, Guardian