Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslandsexpert om Wagnerledarens död: ”Kraschen verkar vara en lycklig händelse för Putin”

Uppdaterad 24.08.2023 12:51.
Porträtt på Hanna Smith som är klädd i en röd klänning.
Bildtext Hanna Smith tror att spekulationerna kring Wagnerledarens död kommer att fortsätta en god tid framöver.
Bild: Petri Vironen / Yle

Flygkraschen som orsakat Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins död kom inte som en chock, bedömer Rysslandskännaren Hanna Smith. Det var snarare en överraskning att han klarat sig så länge.

– Den här kraschen verkar vara en lycklig händelse för Rysslands president Vladimir Putin. Om han med säkerhet visste att Prigozjin var död sov Putin säkert bra inatt, säger Hanna Smith vid säkerhetsorganisationen OSSE i Wien.

Den här kraschen är inte första gången som en nagel i den ryska presidenten Vladimir Putins ögon har råkat ut för en olycka.

Kan kraschen ha varit en hämnd för Wagnergruppens försök till uppror under midsommarhelgen?

– Det verkar som om ingen har varit överraskad över det som hänt. Alla var mer överraskade över att Prigozjin överhuvudtaget levde och gick på fri fot. Jag tror det här har en direkt koppling till det som skedde i midsommar, säger Hanna Smith.

Följderna av Prigozjins död

I första hand ser Putin lite starkare ut än tidigare, menar Hanna Smith.

– Men Putin har också skapat ett system där alla konstant måste vara rädda, och det är inte bra. Det kanske betyder att själva Ryssland inte är så starkt längre, säger Smith.

Fast ryska myndigheter nu har bekräftat både att Jevgenij Prigozjin var ombord på planet och att han omkom i kraschen tror Rysslandsexperten Hanna Smith att spekulationerna kring Wagnerledaren fortsätter.

– Spekulationerna pågick redan innan myndigheterna gav någon information om kraschen, och de kommer säkert att fortsätta, säger Smith.

Jevgenij Prigozhin i camouflagedräkt.
Bildtext Så sent som för två dagar sedan, tisdagen den 23 augusti, publicerades en video på Telegram där Prigozjin påstods befinna sig i Afrika.
Bild: Lehtikuva

Flygkraschen som dödade Prigozjin höjer tröskeln för eventuella upprorsmakare i Ryssland, enligt Ilmari Käihkö, som är gästforskare vi Alexandersinstitutet i Helsingfors.

– Nu ser man vad konsekvenserna kan bli. Men samtidigt sänks tröskeln också för att avsluta ett uppror, för om man inlett ett uppror måste man avsluta det och se till att bli av med Putin.

Enligt Käihkö ser det inte ut att finnas någon utmanare till Putin i nuläget och det ryska samhället ser relativt stabilt ut.

– Vi har ju inte hela bilden, det kanske ser stabilt ut tills det en dag kanske faller ihop. Men det känns som önsketänkande att något sådant ska hända inom den närmaste framtiden.

En man klädd i kostym och slips ser rakt in i kameran med allvarlig min.
Bild: Hans-Peter Dhuy / Yle

Käihkö tror inte att Prigozjins död kommer att ha någon direkt inverkan på kriget i Ukraina eftersom Wagnergruppen inte har synts till i Ukraina sedan kuppförsöket. Wagner har sina styrkor i Belarus och på olika håll i Afrika.

– De övriga politiska följderna återstår att ses, inte minst i Afrika. Inte minst eftersom när Ryssland blivit allt mer isolerat har de här Afrika-operationerna blivit allt viktigare. Vi får se hur de kommer att funka nu efter Prigozjins död.

Uppdaterad 24.8 kl.12:38 med kommentarer från Ilmari Käihkö.