Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Putin är i högform – Prigozjins död är guld, silver och brons för den ryske diktatorn

Ett bildmontage av Vladimir Putin och Gustaf Antell.
Bildtext Skräckväldet fungerar i två riktningar. Den för alla uppenbara är att det gäller att hålla sina känslor privata. Men Putins sätt att agera väcker också beundran. Han är stark och har läget under kontroll, skriver redaktör Gustaf Antell i sin kommentar.
Bild: EPA-EFE, Yle

Två månader efter att Jevgenij Prigozjin började sin marsch mot Moskva slog verkligheten till. Sättet han dog på berövar en bedrövlig man på både liv och historia, skriver Gustaf Antell.

Revenge is a dish best served cold. Hämnd är en rätt som bäst serveras kall.

Det är ett engelskt uttryck som betyder att hämnd är bäst när den inte är en impulshandling, utan en lugn och genomtänkt handling.

Med de orden kommenterade den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s chef William Burns för en månad sedan varför Vladimir Putin inte redan hade tagit livet av Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin.

I dag kan vi konstatera det som alla redan visste, att Putin verkligen är ”den ultimata aposteln för vedergällning”, också det uttryckt med CIA-chefens ord.

The ultimate apostle of payback – den ultimata aposteln för vedergällning

CIA-chefen William Burns om Vladimir Putin

I dag kan vi kora Vladimir Putin till den ljuva hämndens mästare.

Och ska vi ordna en prisceremoni behövs ett par av Putins dubbelgångare för det, för alla medaljer går till Putin och hans lag.

Här är prismotiveringarna:

Bronset går till Putin för symboliken i Prigozjins slutliga fall

Nästan alla av oss hade säkert i något skede funderat på hur Jevgenij Prigozjin skulle dö.

Skulle han förgiftas som Alexej Navalnyj och Vladimir Kara-Murza? Nja, både överlevde ju.

Skulle han skjutas som besvärliga personer under början av 2000-talet? Boris Nemtsov mördades på öppen gata, Anna Politkovskaja sköts i hissen i sitt bostadshus.

Eller en skulle det bli en olycka, som att trilla genom ett öppet fönster när man råkade luta sig ut lite för långt? Så har en hel del fallna oligarker ändat sina dagar under årens lopp.

Jevgenij Prigozjins brott var exceptionellt och hans fall i onåd krävde något exceptionellt. Att skjuta ner hans plan passade plan.

Prigozjin, som inte förtjänade våra sympatier, fick uppleva Putins hämnd i många långa sekunder medan hans plan störtade mot marken.

Symboliken är viktig för Putin också på ett annat sätt – Prigozjins soldater sköt ner ryska flygplan och det dog flera pilotlag från den ryska armén under Wagners marsch mot Moskva

Rainer Saks, estnisk expert på säkerhetsfrågor

Silver för att Putin är en blandning mellan sött och salt

Än en gång har Putin visat vad det ryska folket har att förvänta av makten i Kreml.

Repressionen är total för dem som sätter sig upp emot regimen. Om du dessutom kritiserar presidenten själv är det bara en tidsfråga innan hämnden kommer.

Skräckväldet fungerar i två riktningar. Den för alla uppenbara är att det gäller att hålla sina känslor privata. Du kan klaga bakom hemmets stängda dörrar.

Men Putins sätt att agera väcker också beundran. Han är stark och har läget under kontroll.

Han behöver inte ens kommentera Prigozjins död för tsaren i Kreml behöver inte förklara sig för sina undersåtar.

Ja, just det, slutsatsen blir förstås att Putin vet vad han gör också i Ukraina.

Wagnergruppen är guldmedaljen – serverad på ett fat av Prigozjin själv

Wagnergruppen mår prima och är i full fart med att uppfylla Putins våta drömmar i Sahara. Det sa Prigozjin själv i en video som han publicerade på meddelandeappen Telegram så sent som i tisdags – dagen innan han dog.

– Wagnergruppen gör Ryssland ännu större på alla kontinenter och Afrika ännu mer fritt, säger han i videon, som ser ut att vara inspelad i ett ökenlandskap.

Det spelar ingen roll om videon är äkta eller inte. Budskapet är viktigare, att Wagner nu lojalt och totalt har återinträtt i den ryska utrikes- och säkerhetspolitikens tjänst.

Putin har av allt att döma nu full kontroll över Wagnergruppen.

Det är mer värt än hämnden i sig och hur den används för att stärka makten över ett redan underordnat folk.

Så skrivs Prigozjin in i Putins historia: Dumbom

Snart kommer vi alla att göra det som Putins strategiska kommunikationsavdelning vill. Vi kommer att minnas Prigozjin som idioten som utmanade Putin och fick vad han förtjänade.

Vi kommer inte att komma ihåg honom som en begåvad man som – tillsammans med den ännu mer bortglömde medpassageraren Dmitrij Utkin – grundade vår tids överlägset mest framgångsrika ryska paramilitära organisation.

Wagnergruppen har haft en avgörande betydelse för Rysslands militära, ekonomiska och diplomatiska framgångar i Syrien, Libyen, Sudan, Centralafrikanska republiken och i stora delar av Sahelområdet.

Prigozjin har haft en betydande roll i utvecklingen i de här länderna. Hur betydande varierar förstås från land till land.

Och ja, kanske Wagners roll i Ukraina också har varit stor, trots att de framgångarna är mer diskuterbara.

Vi har ju inte hela bilden – det kanske ser stabilt ut tills det en dag kanske faller ihop

Ilmari Käihkö, gästforskare vid Alexandersinstitutet i Helsingfors säger åt Svenska Yle att det känns som önsketänkande att någon skulle utmana Putin inom den närmaste framtiden

Och bara de mest insatta kommer att komma ihåg att Prigozjins största talang kom fram i samband med hans ökända trollfabrik Agentstvo Internet-Issledovanij i Sankt Petersburg.

Den utomordentligt framgångsrika och på många sätt banbrytande trollfabriken avslöjades av den finska journalisten Jessikka Aro, en av finländsk journalistikhistorias mest uppmärksammade bedrifter.

Prigozjin själv sa att hans troll blandade sig i bland annat det amerikanska presidentvalet 2016, då Donald Trump vann.

En viktigare roll hade Prigozjin i att bygga upp bilden av Putin som en stark ledare, och samma sak gjorde han för Syriens president Bashar al-Assad.

Men nej, det här kommer du antagligen inte att komma ihåg när du hör namnet Prigozjin nämnas om några veckor, månader och år.

Däremot är det möjligt att myten om den magnifike Vladimir Putin lever stark ännu i många långa år – tack vare dumbommen Jevgenij Prigozjin.

Skribenten är Svenska Yles medarbetare i Baltikum med specialfokus på säkerhetspolitik.