Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Två män dog då segelbåten blev påkörd – domen i dödsolyckan på Erstan är nu slutlig

En motorseglare har blivit påkörd av en motorbåt och ligger nu vid en brygga med skador på babords sida och bakre däck.
Bildtext Två personer dog i segelbåten då den blev blev påkörd av en motorbåt.
Bild: OTKES

Dödsolyckan på Erstan för fyra år sedan är nu färdigbehandlad. Två personer dog i augusti 2019 då en motorbåt krockade med en segelbåt, och tre andra skadades.

Mannen som körde motorbåten har dömts till 1,5 år villkorligt fängelse.

Både tingsrätten och hovrätten ansåg att mannen inte höll utkik och inte väjde för segelbåten. Mannen dömdes för två fall av grovt dödsvållande, två fall av grovt vållande av kroppsskada och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Ärendet är nu färdigbehandlat, eftersom mannen inte har överklagat hovrättens dom.

Ett sällskap på en segelbåt begav sig lördagen den 3 augusti 2019 från Hirvensalo i Åbo mot Själö i Nagu för att fira en vacker sommardag. På den åtta meter långa båten fanns sex personer, fyra vuxna och två barn.

En stund senare startade en motorbåt nära Heisala i Pargas för att åka till Innamo i Nagu. Båten åkte via Hotel Airisto Strand i Pargas för att tanka. Ombord på båten fanns två vuxna på väg att likaså tillbringa en vacker sommardag i skärgården.

De båda båtarna krockade på Erstan där två farleder korsar varandra, norr om Själö i Nagu. Motorbåten körde 23 knop och segelbåten 5 knop.

En segelbåt med bruten mast, en motorbåt och Sjöräddningens båt guppar bredvid varandra på havet. I en kollision mellan motorbåten och segelbåten dog personer.
Bildtext Motorbåten och segelbåten tillsammans med Sjöräddningens båt efter olyckan.
Bild: Västra Finlands sjöbevakningssektion

En man ombord på segelbåten avled genast. Den andra mannen avled senare samma dag på sjukhuset.

Enligt domstolen hade motorbåtens förare försummat sin plikt att hålla utkik, försummat väjningsplikten och att köra sin båt med en trygg hastighet.