Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Finansminister Riikka Purra: Ekonomiska läget tillåter kraftiga nedskärningar

Riikka Purra.
Bildtext Finansminister Riikka Purra (Sannf) leder finansministeriets interna förhandlingar om statsbudgeten.
Bild: Silja Viitala / Yle

Ekonomer varnar för att nedskärningarna kan förvärra konjunkturen. Riikka Purra (Sannf) fick samtidigt svara på frågor om en förtroendeomröstning som kommer att riktas mot henne själv.

På torsdagen inledde Finansministeriet sin två dagar långa slutspurt för de interna budgetförhandlingarna. På måndag ska ministeriet presentera sitt budgetförslag.

– Nu är sista chansen att vända trenden inom de offentliga finanserna, så att vi inte lämnar bördan på kommande generationer, säger finansminister Riikka Purra (Sannf) på en presskonferens.

Regeringen har kommit överens om nedskärningar på bred front. Enligt Purra ska underskottet minskas till 1 procent av bnp i slutet av regeringsperioden.

– Vi kommer inte att kunna rädda situationen under en regeringsperiod. Det kräver långsiktigt arbete som förhoppningsvis nästa regering också fortsätter.

Purra säger också att det är lättare att genomföra åtgärderna i början av regeringsperioden. Regeringsprogrammet lägger upp tidtabellen, men vissa fördröjningar är att vänta av lagtekniska skäl.

– Vi försöker föra framåt de svåra besluten så fort som möjligt.

Ekonomin hostar – inte skäl att skjuta upp nedskärningar

Det finns en rad ekonomiska problem som påverkar den finländska ekonomin negativt just nu. En del ekonomer har lyft fram att det kunde vara vettigare att skjuta upp de största nedskärningarna en tid, så att de inte försämrar konjunkturen ytterligare.

Riikka Purra säger att regeringen följer med det ekonomiska läget mycket noga.

– Enligt Finansministeriets experter har läget inte förändrats så mycket att det spelar någon större roll för att genomföra regeringsprogrammet.

I samband med budgetförhandlingarna görs också konsekvensbedömningar av besluten.

– Regeringen försöker undvika att någon ska hamna i en oskälig situation. Vissa av åtgärderna tar ändå ut varandra. Till exempel kommer sänkt bränsleskatt att minska utgifterna för dem som kör bil.

”Utgår från att regeringen röstar för regeringen”

Vänsterförbundet uppgav i dag att partiet kommer att föreslå en misstroendeomröstning mot två sannfinländska ministrar: Riikka Purra och näringsminister Wille Rydman.

Purra ville inte säga mycket om nyheten.

– Jag har inget att kommentera. Vi går och röstar.

Misstroendeomröstningen gäller regeringens hantering av rasism. Det har varit en svår fråga framför allt för Svenska folkpartiet, som tidigare röstade emot förtroendet för Sannfinländarnas minister Vilhelm Junnila.

Sannfinländarna har signalerat att partiet inte kommer att acceptera någonting liknande igen.

– Vi utgår från att alla regeringspartier röstar för regeringens förtroende, säger Riikka Purra.