Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler veterinärer behövs när minkarna ska kontrolleras

En mink som äter foder i sin bur.
Bildtext Det finns kring 130 minkfarmer i Finland.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Genomgången av alla pälsfarmer i landet börjar med minkarna. Det meddelar Livsmedelsverket. Veterinärerna i de österbottniska landskapen räcker inte till och behöver hjälp.

Alla pälsfarmer ska kontrolleras med start i början av september. Man börjar med minkfarmerna, eftersom fågelinfluensa hos minkar är en större risk för människor än fågelinfluensa hos rävar och mårdhundar.

Det finns cirka 130 minkfarmer i landet och kontrollen väntas pågå till slutet av oktober. Efter det går man över till rävar och mårdhundar.

Kontrollerna utförs av kommunala veterinärer, länsveterinärer och av möjliga andra provtagare som Livsmedelsverket befullmäktigar.

De flesta pälsfarmerna finns i de österbottniska landskapen. Terhi Laaksonen, avdelningsdirektör på Livsmedelsverket, säger att de österbottniska veterinärerna inte räcker till för att utföra alla kontroller.

Därför ska det vara möjligt att ta hjälp av veterinärer från andra delar av landet. Och om det inte räcker kan verket befullmäktiga personer som provtagare. I praktiken handlar det då om veterinärer som inte är tjänsteveterinärer.

Första fallet på en pälsfarm konstaterades i mitten av juli i Kaustby i Mellersta Österbotten. Smittan har i nuläget bekräftats på 25 farmer.