Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora hyreshöjningar tvingar till flytt och svåra val: ”Ska jag skippa bilen eller bastun?”

Uppdaterad 29.08.2023 11:03.
Anne Vuori och Harry Wikström fotograferade utanför klubblokalen i Månsas.
Bildtext Sammanhållningen är bra i området där vi bor, berättar Anne Vuori och Harry Wikström. Wikström beskriver sig som Helsingforsare in i själen, men nu har han till och med funderat på att flytta till Vanda.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Det har varit förhållandevis billigt att bo på hyra de senaste åren, men nu är kostnaderna på väg upp. En hyreshöjning på tio procent eller mer kan få oanade följder.

Stämningen är dämpad i klubblokalen på Sexmansvägen i norra Helsingfors. Anne Vuori och Harry Wikström vid hyresgästkommittén i Månsasområdet sitter och planerar sitt nästa steg i kampen mot hyresvärden och beslutsfattarna.

Helsingfors stads bostäder Heka har varslat om hyreshöjningar på i medeltal 12 procent nästa år. Heka har mycket lån, och då räntenivån har stigit snabbt så täcker Heka kostnaderna genom att höja hyrorna.

– Jag började fundera på varifrån jag ska få loss mer pengar. Är det bastun, bilen eller vad. Jag har inte råd att skala bort mycket, men något måste bort, funderar Wikström.

Vuori och Wikström räknar med att hyrorna höjs med cirka tio procent i deras respektive bostäder. Samtidigt höjs också andra avgifter.

Enligt Vuori är siffrorna som figurerat i offentligheten dessutom förskönande. En del hyror stiger mångfaldigt mer på grund av reparationsarbeten.

– Många byter bostad till mindre, trots att de då i princip får betala mer per kvadratmeter. Och många som kan flyttar bort från Helsingfors, säger hon.

”Staden skulle kunna komma oss till mötes om viljan fanns”

Politikerna har fört diskussioner om läget, men än har invånarna inte sett av några konkreta åtgärder som skulle hjälpa dem.

Helsingfors stads borgmästare Juhana Vartiainen skyllde i en intervju för Yle situationen på Hekas ledning.

Enligt Vartiainen har skillnaden mellan hyrorna som Heka-invånarna betalar och marknadshyrorna ökat märkbart, så att höjningarna nu kompenserar läget.

Bland invånarna togs intervjun med borgmästaren inte nådigt emot. Beslutsfattarna, Heka och tjänstemannaledningen får sig en känga.

– Staden skulle nog som ägare kunna komma oss till mötes om viljan bara fanns, säger Vuori.

Anne Vuori och Harry Wikström sitter vid ett bord och analyserar innehållet i en bunt papper.
Bildtext Anne Vuori och Harry Wikström vid hyresgästkommittén har varit aktiva och och ger sig inte utan kamp.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Hekas förslag till hyror, budget och reparationsplan för år 2024 har lämnats in för huskommittéernas utlåtanden.

Vuori och Wikström har varit med och startat en namninsamling, där de kräver att Heka avstår från ”de alltför stora hyreshöjningarna”.

Det finns tryck på att höja hyrorna också på annat håll

Också på annat håll är frågan på tapeten. Hämeen Sanomat har rapporterat om att det i Tavastehustrakten finns ett stort tryck att höja hyrorna nästa år.

Helsingfors främsta referensram är de andra stora städerna i södra Finland, där läget är lugnare.

Esbo bostäder planerar att höja hyrorna med i medeltal 4,9 procent nästa år. Tammerfors hyresbostäder TVA uppskattar att hyrorna höjs med i medeltal 3-4 procent nästa år.

Det där låter ju mycket bra jämfört med vad som nu krävs av oss

Harry Wikström, Helsingfors

Vid Vanda stads hyreshusbolag VAV träder en ny avtalsperiod i kraft i mars, och bolaget vill ännu inte ge någon uppskattning om möjliga hyreshöjningar.

Samma svar ges vid TVT-Asunnot i Åbo. Verkställande direktör Teppo Forss vid TVT beskriver ändå Hekas höjningar som ”exceptionella”.

Ara-hyrorna stiger snabbare än marknadshyrorna

Enligt Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT kommer finländarnas övergripande boendeutgifter att stiga med i medeltal 6,5 procent i år. Mest stiger utgifterna för dem som bor i egnahemshus eller höghus och som har bostadslån.

Utgifterna stiger minst för dem som bor i fritt finansierade hyresbostäder, 2,7 procent. Utbudet på hyresbostäder är stort och kostnadsökningen har inte fullt ut kunnat överföras på hyrorna.

För dem som bor i hyresbostäder som stöds av staten ökar boendeutgifterna med 4,8 procent.

Skylt där det står Helsingin kaupungin asunnot.
Bildtext Heka hyr ut bostäder på många olika ställen i Helsingfors. Bilden är från Kvarnbäcken.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Det finns ändå ett fördämt tryck att höja hyrorna inom en nära framtid. PTT uppskattar att speciellt Ara-hyrorna stiger i år och nästa år.

Orsaken är att Ara-hyrorna bestäms enligt självkostnadsprincipen. Det betyder att verksamhetskostnaderna täcks av hyrorna.

Invånarna tuktas från två håll samtidigt, säger professorn

Enligt forskningsprofessor Heikki Hiilamo vid Institutet för hälsa och välfärd THL medför höjningarna ekonomiska problem för många människor.

Boendet slukar en större del av inkomsterna och det blir mindre över för till exempel mat.

Det är redan nu dyrt att bo och leva i huvudstadsregionen. Hiilamo tror att stora hyreshöjningar i Helsingfors kan göra det ännu svårare för låginkomsttagare att hitta bostad och leva i trakten.

– Vi har redan brist på arbetskraft inom servicebranscherna, där lönerna är låga. Personalbristen är ett stort problem inom dagvården, sjukvården och äldreomsorgen.

Heikki Hiilamo fotograferad i kaféet på THL, Institutet för hälsa och välfärd.
Bildtext Heikki Hiilamo efterlyser en bättre helhetsbild av regeringen för hur dess beslut påverkar medborgarna.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Hiilamo oroar sig samtidigt för nedskärningar i bostadsbidraget och utkomststödet, som regeringen planerar. De fattiga drabbas med andra ord av både höjda hyror och sänkta bidrag.

Hiilamo tycker att det är orättvist om hyrorna för Arava- och räntestödshyresbostäder stiger mer än hyrorna för fritt finansierade hyresbostäder.

– Vi har byggt upp ett system där låginkomsttagare kan bo med lägre hyror. Men skillnaden blir mindre. Det kan leda till marginalisering.

Systemet är inte sönder, men det kunde justeras

Hyreshöjningarna i Helsingfors har fått mycket uppmärksamhet och Ara-bostädernas hyror är på väg upp. Det betyder ändå inte att hela systemet är sönder.

Vid TVT-Asunnot i Åbo säger verkställande direktör Teppo Forss att det lönar sig att ha ett längre perspektiv än ett par år då man granskar till exempel hyresnivån.

– Min uppfattning är att hyrorna för Arava- och räntestödshyresbostäderna har stigit mindre och att de i tillväxtcentren är märkbart lägre än hyrorna för fritt finansierade hyresbostäder. Och det är det som är meningen med systemet.

Forss tycker att man kunde öppna upp för diskussion om att då räntorna är låga ge bolagen möjlighet att skapa buffertar. De kunde till exempel avkorta lån istället för att alltid satsa på så förmånliga hyror som möjligt.