Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Jesper som lever på utkomststöd förstår inte regeringens planer: ”Vad ska hända med människorna?”

En hand, en arm och en vit kaffekopp.
Bildtext Jesper lever på utkomststöd och kan köpa en smörgås och en kaffe på café högst en gång i månaden.
Bild: Catariina Salo / Yle

Det nya regeringsprogrammet ställer villkor på personer som lever på utkomststöd. Bland annat kan en person tvingas flytta om hyran är för hög för FPA.

– Alltså herregud, vad betyder det ens?

En chockartad tystnad lägger sig över intervjun när jag läst upp skrivningarna i regeringsprogrammet om hur utkomststödet ska förändras.

– Vad är det tänkt ska hända de här människorna?

Den som frågar är Jesper, anonym på grund av det känsliga ämnet, som själv lever på utkomststöd. För tillfället är han fysiskt oförmögen att arbeta och har varit psykiskt oförmögen att söka hjälp tidigare. Han får cirka 1 200 euro i handen i månaden.

– Det ska räcka till hyran och efter det blir det ungefär femhundra euro kvar till busskort, hygien- och hushållsartiklar.

Enda orsaken till att han klarar sig är att Folkpensionsanstalten betalar medicin, sjukvårdskostnader och elräkning åt personer som lever på utkomststöd.

– Ibland är det två euro per dag som kan gå till mat.

Kan tvingas flytta

Enligt Orpos regeringsprogram ska antalet personer som lever på utkomststöd minskas med hälften. Stödet kommer att förpliktas med arbete och FPA ska hänvisa personer till olika jobb. Om man av en eller annan orsak inte kan ta emot jobbet kan personen bli av med delar eller hela sitt utkomststöd.

Om hyran är för hög för en person på utkomststöd ska den personen inom tre månader hitta en billigare bostad inom regionen.

– Ska de tvinga en att flytta då? frågar Jesper.

– Det finns ju många i den här situationen som har barn som inte bor med dem hela tiden, ska de då flytta till en annan kommun än barnen?

Regeringens planer

En totalreform av utkomststödet ska göras. Antalet personer som behöver utkomststöd ska halveras.

En förutsättning för utkomststöd är att först ha ansökt om arbetslöshetsförmån.

FPA ska hänvisa sökande till tjänster som finns, och sökande måste ta emot arbetsuppgifter som en offentlig organisation erbjuder.

Unga personer måste söka studieplats och ta emot det som erbjuds –om inte villkoren uppfylls kan man nekas utkomststöd.

Om utgifter för hyra överskrider en viss gräns kan en person tvingas flytta till en förmånligare bostad inom tre månader.

Jesper säger att han fallit mellan alla stolar. Han kan inte arbeta på grund av sina fysiska skador, som bland annat innefattar flera benbrott. Han har inte heller haft psykisk kapacitet att söka långvarig hjälp inom vården eller hos socialen.

– Tanken är att jag nu i höst ska få en egen vårdkontakt.

Han hoppas själv på att kunna få sjukskrivning eller papper på att han är arbetsoförmögen för tillfället. Främst vill han ändå få kontakt till en yrkesmänniska som kan hjälpa honom med praktiska och byråkratiska problem som uppstår i en dylik situation.

Gillar att jobba – det är inte det

Enligt det nya regeringsprogrammet måste en person först anmäla sig som arbetslös arbetssökande. Personen ska alltså ha ansökt om en primär arbetslöshetsförmån före ett utkomststöd kan beviljas.

Jesper har inte kunnat göra det för då skulle han vara tvungen att ta emot uppgifter som han kanske inte skulle klara av.

– Grejen är att jag tycker om att jobba, det har jag alltid gjort. Men när man sen har andra problem och råkar i situationer där man bara inte klarar sig måste det finnas stödnätverk i ett välfärdssamhälle. Om det inte finns det är vi inget sådant samhälle.

Tidigare har Jesper alltid haft jobb. Han har jobbat i närmare tio olika branscher och säger att han alltid fått jobb när han sökt.

– När jag var fysiskt kapabel till jobb har det ofta varit kul att jobba, även om det inte alltid varit stimulerande. Man träffar nya kollegor, lär sig en ny bransch och nya uppgifter. Det har jag alltid tyckt om så nu känns det lite bittert, jag har ju visat upp att jag är en så kallad god medborgare med villighet att arbeta och betalt skatter.

– Jag har dessutom två barn som betalar skatter. Nu tycker samhället ändå inte att det riktigt räcker, att jag inte har gjort mitt.

Ser ingen framtid

Framtiden är inget som Jesper klarar av att tänka på. Han lever från dag till dag och vecka till vecka.

– Det är inte bara det att jag misströstar med politiken, utan också mitt eget skick och mina fysiska och psykiska resurser. Det är länge sedan jag planerat framåt och det är till stor del självbevarelsedrift.

Det har inte funnits möjlighet att planera resor eller högtider tillsammans med familjen för enligt Jesper är allt höljt i en dimma som har att göra med inkomster och utgifter.

– Jag tänker inte mycket på min framtid just nu. Fan vad det gör ont att säga det.

Diskussion om artikeln