Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gymnasister får bestämma vilka skåp som ska stå var när renoveringen av Sibbo gymnasium är klar

Två unga kvinnor sitter i en blå soffa i en aula. De tittar in i kameran.
Bildtext Linda Wallenius (tv) och Emilia Nurmikoski har fått välja möbler till det nyrenoverade Sibbo gymnasium.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Sibbo gymnasium är snart regionens modernaste efter att byggnaden totalrenoverats och studerandena fått flytta tillbaka in från Wessmanhuset i början på nästa år.

Emilia Nurmikoski och Laura Wallenius har trivts bra i Wessmanhuset där studerande gjort det bästa av situationen, men samtidigt upplevt lokalen något trång med många studerande.

Snart står i alla fall flytten för dörren. Nurmikoski och Wallenius är båda med i gymnasiets studerandekår och berättar att de fått vara med och bestämma var till exempel studerandekårens lokal ska finnas och vilka möbler det ska finnas där.

Gymnasiet byggdes 1987 och har inte renoverats sedan dess, något studerandena påpekar. Enligt Nurmikoski var de gamla möblerna i skolan enkla och inte direkt up to date.

– Jag hoppas vi kommer se en förändring där, mera justerbara bord och ståbord skulle vara trevligt att se, säger hon.

Utanför kansliet har studerandena fått prova fem olika modeller för hurdana stolar skolan skulle kunde ha. Stolarna har sedan rangordnats från de bästa till de sämsta I en rapport till rektor Linus Dolk.

– Det var ganska stor skillnad på stolarna. Man märkte att det är viktigt att det är en stol man kan justera och att den är bekväm att sitta i.

Linda Wallenius är årets abiturient medan Emilia Nurmikoski ska tillbringa fyra år i gymnasiet och kommer därför att få lite mera tid att njuta av det nyrenoverade huset.

– Jag hoppas att det finns mycket plats för eleverna att studera, till exempel tysta rum med bra bord och mycket stolar där man kan fokusera på studierna, säger Nurmikoski.

Två unga kvinnor sitter på ett bord i en sal med många bord och stolar.
Bildtext I Wessmanhuset har studerandena suttit på enkla stolar med bord som inte kunnat justeras.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Bekväma soffor står också på önskelistan över möbler, i synnerhet på håltimmar när man antingen vill studera eller bara umgås med sina skolkamrater.

Under pandemin betonades goda arbetsmiljöer i hemmen när elever och studerande undervisades på distans, men så här till vardags tänker varken Nurmikoski eller Wallenius särskilt mycket på ergonomin.

– Helt ärligt så faktiskt ganska lite. Jag brukar sitta på stolen som det känns bekvämast, men lägger inte märker till hur mina händer och ryggen är eller hur högt bordet är. När klockan börjar bli fyra och man har suttit vid en pulpet hela dagen så känns det i ryggen och nacken och då vill man gå och lägga sig för det tar ont, säger Wallenius.

– Jo, helt samma. När dagen börjar ta slut märker man att man kanske borde sitta lite rakare i ryggen, ha lite bättre stol och högre bord, säger Nurmikoski.

Diskussion om artikeln