Skolhälsovårdaren ska inte längre skriva ut sjukintyg – Västra Nylands välfärdsområde förenhetligar servicen
I Västra nylands välfärdsområde ska skolhälsovården inte längre skriva ut sjukintyg för elever och studerande. Praxis har varierat från kommun till kommun, men nu ska alla få samma service.
På många håll har elev- och studerandehälsovården skött uppgifter som inte egentligen hör till dem, som att skriva ut sjukintyg. Det ska det bli ett slut på.
– Det här har fungerat olika i olika kommuner, säger serviceenhetschef Hannele Otranen på Västra Nylands välfärdsområde.
Hon berättar att det kommit önskemål från fältet om att välfärdsområdet ska göra en riktlinje i frågan.
Därför har det i augusti gått ut Wilma-meddelanden till föräldrar i Raseborg om att skolhälsovården bara ska syssla med förebyggande vård. Det är vårdcentralerna som ska skriva ut sjukintyg och sköta akuta sjukdomsfall.
Skolhälsovårdens uppgifter
Skolhälsovårdarna ska jobba med förebyggande verksamhet. De gör regelbundna hälsokontroller och för ärendet vidare om eleven behöver hjälp av läkare, skolkurator eller psykolog. Skolhälsovårdarna ska främja elevens utveckling, hälsa och välbefinnande samt stödja föräldrarna i deras uppfostringsarbete.
Skolhälsovårdarna har skrivit ut sjukintyg baserat på telefonsamtal med föräldrarna, eftersom man inte får hämta ett sjukt barn till skolan.
Önskar arbetsgivarna inte skulle be om sjukintyg
Det handlar inte bara om att små kommuner gjort annorlunda än stora, också bland skolorna har praxis varierat.
Hannele Otranen lyfter fram att en del läroanstalter har krävt att studerande på andra stadiet har ett sjukintyg för de dagar de är sjuka.
– Vi är inte ute efter att skapa irritation hos någon med de här nya riktlinjerna. Kärnfrågan är att klienterna ska få samma service i hela välfärdsområdet, och därför ska servicen förenhetligas, säger Otranen.
Men kommer det inte att leda till en rusning på vårdcentralerna om skolhälsovårdaren inte får skriva ut sjukintyg?
– Så kommer det säkert att gå. Arbetet ökar hos dem när de ska skriva ut sjukintyg. Därför vill jag väcka diskussion bland arbetsgivare och de läroanstalter som kräver att studerande ska ha ett intyg för varje sjukdag. Är det vettigt?
– Att kräva ett sjukintyg för varje dag är att använda hälsovårdens resurser fel, tillägger Hannele Otranen.
Hon betonar att arbetstagarna har rätt att stanna hemma med sjukt barn.
Hannele Otranen är serviceenhetschef för skol- och studerandehälsovårdstjänster i Esbo, Grankulla och Kyrkslätt men ska i slutet av året få ansvar för tjänsterna i hela Västra Nylands välfärdsområde.