Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Aleksi Ojala kollapsade efter målgång och hamnade på dropp: ”Kroppstemperaturen uppe i 41 grader”

Aleksi Ojala vid målgången.
Bildtext Aleksi Ojala föll ihop efter målgången.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Aleksi Ojala kämpade för kung och fosterland i herrarnas 35 km gång under torsdagsmorgonen. Tunga väderförhållanden ledde till att bland annat Aleksi Ojala var totalt sönderkörd efter målgång.

Aleksi Ojala kämpade ihärdigt i herrarnas 35 km gångfinal under torsdagsmorgonen.

Tunga väderförhållandena satte ändå käppar i hjulen för Ojalas planer och gjorde tävlingen betydligt svårare för den 30-åriga finländaren.

Redan under tävlingens lopp såg det flera gånger ut som att Ojala var färdig att ge upp. Ojala valde ändå att inte avbryta tävlingen utan kämpade på för att ta sig i mål.

Direkt efter målgång säckade Ojala ändå ihop. Då benen inte längre höll behövdes en rullstol för att få bort Ojala från målområdet.

En god stund efter målgång dök Ojala slutligen upp framför media. Trots att Ojala tvingade i sig rikligt med dricka och trots tappra försök att hållas stående bar inte benen länge. Inte långt efter att Ojala dök upp framför media var Ojala tvungen att avlägsna sig med rullstol.

I det mycket varma vädret steg Aleksi Ojalas kroppstemperatur kraftigt. Det rapporterar bland annat Helsingin Sanomat om.

– Då Aleksi gick i mål var kroppstemperaturen uppe i 41 grader. Vi förde honom i ett isbad för att få ner temperaturen. Där sjönk temperaturen till 38 grader. Efter det meddelade läkaren att vi kunde föra honom på dropp, berättade Aleksis pappa Mika Ojala till HS.

Aleksi Ojala lär ha lidit av stor vätskebrist. Finländaren tvingades under tävlingen flera gånger stanna upp för att hälla i sig vätska.

– Vi förde Aleksi på dropp. Han behöver vätska i kroppen, förklarade Ojalas tränare Veli-Matti Ranta till Iltalehti.

Det var inte första gången Aleksi Ojala har varit i riktigt dåligt skick i tävlingssammanhang. I världsmästerskapen i Peking kollapsade Ojala mitt i allt under den 50 km lång tävlingen och tvingades avbryta. Ojala har senare berättat att han inte har några minnen överhuvudtaget från kollapsen men att han återhämtat sig snabbt.