Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Miljonsatsningar ska få bukt på fågelinfluensan – nya krav kan ställas på pälsfarmerna

En grå mink tittar in i kameran från sin bur. Den har en tass på gallret.
Bildtext En mink i bur (arkivbild).
Bild: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Myndigheterna ska inspektera landets alla pälsfarmer, och man börjar med minkfarmerna. Tanken är att försäkra sig om att det inte finns oupptäckt fågelinfluensa.

Terhi Laaksonen som är enhetschef på den övervakande myndigheten Livsmedelsverket konstaterar att det akuta epidemiläget har lugnat sig, i och med att många fåglar har flyttat söderut.

– Men man vet inte på vilka alla pälsfarmer fågelinfluensan finns. Därför måste alla granskas, säger hon.

Granskningarna görs av kommunala veterinärer och andra personer som myndigheten har utsett, och arbetet ska vara klart i slutet av oktober.

Laaksonen kommenterade på torsdagen till Yle Österbotten att de österbottniska veterinärerna inte räcker till för att utföra alla kontrollerna. Därför ska det vara möjligt att ta hjälp av veterinärer från andra delar av landet.

I praktiken tar man 60 blodprov och 30 döda djur från varje pälsfarm. På de farmer där det finns fågelinfluensa ska alla minkar avlivas.

Budget på flera miljoner euro

Staten planerar skjuta till flera miljoner euro i budgeten för att hotet från fågelinfluensan ska kunna hanteras bättre.

Det uppgav jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD) tidigare den här veckan i en intervju för tidningen Helsingin sanomat.

Pengarna ska bland annat gå till Livsmedelsverket och till ersättningar till pälsdjursfarmare, i och med att många av deras djur behöver avlivas.

Sedan mitten av juli månad har fågelinfluensan hittats på 25 pälsfarmer.

En mink som äter foder i sin bur.
Bildtext Snart kan det bli obligatoriskt för pälsfarmarna att se till att vilda djur hålls borta från pälsdjuren på farmerna.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Kräver dyra renoveringar

Jord- och skogsbruksministeriet förbereder för tillfället en förordning som skulle göra det obligatoriskt för pälsfarmarna att se till att vilda djur inte kan komma åt att smitta pälsdjuren.

Det kan innebära att det krävs relativt dyra renoveringar på minkfarmerna och i deras näromgivning.

För tillfället finns det ingen lag eller förordning som kräver skyddsåtgärder på pälsfarmer. Pälsproducenternas skyldigheter fastställs i stället i EU-förordningen som är mycket allmänt formulerad.

Minskar risken för ny virusvariant som kan drabba människor

Myndigheterna vill ha bättre koll på smittspridningen för att framför allt minska risken för att minkar ska få både fågelinfluensa och vanlig influensa samtidigt.

En sådan samtidig smitta kan möjligen leda till en farligare influensavariant som kan smitta oss människor. Det är enligt experter svårt att bedöma hur stor risken är för att det här ska ske, men det krävs i alla fall flera mutationer för att det ska gå så.

– Vi kan möjligen få mer information om risken efter de här granskningarna, kommenterar Laaksonen.

Upp till politikerna att bestämma risktagningen

Terhi Laaksonen på Livsmedelsverket betonar att det är upp till politikerna en hur hög risk man vill ta för att viruset ska sprida sig till oss människor – om det till exempel skulle vara en bra idé att avliva alla Finlands minkar i förebyggande syfte.

Riksdagsledamöter från Vasa valkrets som Svenska Yle har talat med stödde ändå inte sådana här åtgärder.

Vad majoriteten av riksdagsledamöterna anser i frågan är inte känt än.