Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pride-flaggorna förstördes i Masku, men kommunen reagerade snabbt — kommundirektören: ”Vi gör vad vi kan för att få fram budskapet”

Två kvinnor i färd med att hissa en regnbågsflagga.
Bildtext Enligt kommundirektör Miira Raiskila var det uppenbart att flaggorna snabbt skulle ersättas.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Masku kommun flaggade för Prideveckan för första gången den här veckan. Men flaggningen framför kommunhuset varade bara några timmar innan flaggorna förstördes.

Prideflaggorna framför Masku kommunhus förstördes under måndagskvällen, bara några timmar efter att de hissats upp. Flaggorna hade tagits ner och en av dem hade också bränts. Masku kommun reagerade dock snabbt och nya flaggor hissades upp redan på tisdagseftermiddagen.

Enligt kommundirektör Miira Raiskila var det uppenbart att flaggorna snabbt skulle ersättas.

– Ja, den här typen av uttryck för fientlighet och diskriminering måste mötas med ett snabbt och kraftfullt svar. Flaggorna skulle upp igen, så snabbt som möjligt, säger Raiskila.

Tre regnbågsflaggor i flaggstänger bredvid varandra.
Bildtext Masku kommun reagerade snabbt och nya flaggor hissades upp på tisdagseftermiddagen.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Kommunen har beställt fler regnbågsflaggor och under den här veckan kommer flaggor också att dyka vid kommunens skolor.

- Det här är kanske en reaktion på det nuvarande läget. Vi ökar också kommunikationen och synligheten i alla avseenden. Vi sätter regnbågens färger med i kommunens elektroniska kommunikation och på skyltar vid vägkanterna. Vi gör vad vi kan för att nå ut med budskapet, säger Raiskila.

Videomaterial av måndagskvällens händelser cirkulerar på sociala medier. Videon visar den brända Pride-flaggan samt en fras som hänvisar till en bibeltext.

”Vandalism riktad mot regnbågsevenemang är ett tecken på hat”

– Tyvärr har det här varit en vanlig händelse, säger Kerttu Tarjamo, generalsekreterare för människorättsorganisationen Seta.

Det är vanligt att regnbågsflaggor vandaliseras i samband med olika Pride-evenemang.

– I år vandaliserades till exempel Prideflaggor under regnbågsmässan i Björneborg. Flaggor har också skändats till exempel i Villmanstrand, säger Tarjamo.

I år ordnas sammanlagt cirka 50 Pride-evenemang på olika håll i Finland.

– Vandalism riktad mot regnbågsevenemang är ett tecken på hat mot regnbågsfolk. Regnbågsflaggan är en känd symbol för sexuella minoriteter och könsminoriteter, så det är mycket troligt att det finns ett hatmotiv eller åtminstone en önskan att skicka ett budskap om att regnbågsfolk inte är välkomna på orten, säger Tarjamo.

Masku meddelar på sin Facebooksida att man kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att utreda händelsen.

Enligt kommundirektör Miira Raiskila kommer Masku kommun även att göra en polisanmälan.

– Var och ens människovärde är okränkbart och vi kommer att vara synliga och högljudda om det. Kommunen kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att utreda vad som hände och ställa förövaren inför rätta, står det i Facebook-inlägget.

Pride-flaggor har hissats upp vid flaggstängerna vid Masku kommunhus för hela Åbo Pride-veckan.

Artikeln är en översättning av Tarja Hiltunens och Arttu Kuivanens artikel Pride-liput tuhottiin Maskussa, mutta kunta reagoi tilanteeseen nopeasti – kunnanjohtaja: ”Teemme voitavamme, jotta viesti menee perille”. Översättning av David Fagerud.