Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inget slut på kriget så länge både Ukraina och Ryssland har vapen och ork: ”Vi har underskattat ryssarna”

Programmet är inte längre tillgängligt
Krigsvetaren Ilmari Käihkö säger att väst dels har underskattat Ryssland samtidigt som Ukraina inte har fått det stöd de har begärt av västländerna. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ukraina har lyckats återerövra endast små delar av de områden som Ryssland ockuperat. Ukrainas val att möta Ryssland på fot gör att det går trögt framåt och att ryssarna kan inta bättre försvarspositioner.

Krigsvetaren Ilmari Käihkö befarar att kriget i Ukraina, som nu pågått i 18 månader, kan fortsätta länge till. Han konstaterar att det krävs två saker för att kriget ska ta slut: Kompromisser och vapenbrist.

– Ukraina har inte vilja att kompromissa och ingen vilja att ge upp. Ukraina behöver inte heller ge upp så länge de får stöd. De har medel att fortsätta kriga. Om Ryssland inte vill kompromissa och har medel har vi ett långt krig framför oss.

Käihkö konstaterar att det är svårt att se hur och när kriget slutar, en dag som många världen över väntar på.

– Vi i väst vill så himla gärna att Ukraina vinner att det kan färga våra analyser. Vi har underskattat ryssarna. De har lyckats försvara sig mycket bättre.

Enligt Käihkö har väst också överskattat sitt stöd till Ukraina.

– Ukraina har krävt mycket mer än vad de fått. Ukraina har sagt att de har fått för lite och för sent, vilket har gjort att Ryssland lyckats bygga fortifikationer och minera väldigt mycket.

En man klädd i kostym och slips ser rakt in i kameran med allvarlig min.
Bildtext Krigsvetaren Ilmari Käihkö säger att Ukraina ännu har tid att nå framgångar i motoffensiven.
Bild: Hans-Peter Dhuy / Yle

Endast en stor stad har fallit

Ilmari Käihkö säger att läget i Ukraina är så gott som oförändrat sedan november i fjol. Det har inte skett några stora förändringar på slagfältet.

– Ryssland har tagit bara en stor stad, Bachmut, och framgångarna i den ukrainska motoffensiven är begränsade. De har lyckats befria endast drygt två procent av de ryskkontrollerade områdena.

De ryska försvarslinjerna måste falla och hittills verkar de hålla – ett genombrott behövs för att ändra situationen drastiskt

Ilmari Käihkö, krigsvetare

Det är naturligt att krig överraskar, säger Käihkö. Det är också svårt att analysera kriget eftersom vi helt enkelt inte har vetskap om allt som pågår.

– Man brukar analysera motståndaren och inte sina vänner. Ukraina var inte särskilt intressant före kriget, medan vi analyserat motståndaren Ryssland många gånger. Därför vet vi inte mycket om den ukrainska militären och dens förmåga.

Det här behöver Ukraina nu

Väst måste anpassa utbildningen av ukrainska soldater efter Ukrainas behov, säger Käihkö.

Han konstaterar att väst måste bli bättre på att utreda vad som fungerar för Ukraina, i stället för att grunda allt på egna erfarenheter som kanske inte är anpassade till den ukrainska verkligheten.

I medierna florerar uppgifter om stora donationer till Ukraina i form av stridsflyg och pansarfordon, men Ukraina behöver också simplare saker.

– Vi glömmer de tre viktigaste sakerna Ukraina ber om: Ammunition, ammunition och ammunition. Det här är grundläggande saker som Ukraina också behöver.

– Men ett måste är såklart också att Ukraina får nya stridsflyg. Den luftförmågan de har nu förstörs så småningom och Ukraina riskerar hamna i en situation där de helt saknar stridsflyg.

Områden i Ukraina som Ryssland ockuperat 24.8.2023
Bildtext Situationen i östra Ukraina enligt uppgifter den 24 augusti.
Bild: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Ilmari Käihkö säger att Ukraina ännu har flera veckor eller månader, beroende på vädret, på sig att avancera. Käihkö säger att Ukraina ännu kan rycka fram i och med de stora ryska förlusterna.

– De ryska försvarslinjerna måste falla och hittills verkar de hålla. Ett genombrott behövs för att ändra situationen drastiskt.

Ukrainas främsta stödbidragare USA har hoppats på att Ukraina tar större risker och använder mekaniserade styrkor för att bryta sig igenom det ryska försvaret.

– Men efter det första misslyckade försöket tyckte Ukraina att det var för riskabelt så därför har det gått trögt. Om man inte far framåt med fordon måste man göra det till fots. Det är säkrare, men det tar längre.

Programmet är inte längre tillgängligt
Krigsvetaren Ilmari Käihkö: Ukrainarna har inte fått det stöd de begärt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)