Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Valrossen Stena nu i utställningsskick – konservator: ”Hon är ett exempel på klimatförändringens effekter”

Uppdaterad 18.09.2023 13:15.

För drygt ett år sedan tog valrossen Stena sig till Fredrikshamn och sågs senare också i Kotka. Nu är konserveringen av hennes kropp färdig och hon finns nu i Naturhistoriska museets aula. Arbetet har krävt otaliga arbetstimmar.

Det är många detaljer som ska finslipas när en stor valrosshona konserveras i museiskick.

I början av juni syddes Stenas skinn på en form, sedan fick hon torka i några veckor och i slutet av augusti satts naglarna på plats.

– De riktiga naglarna och hela skelettet ska till vetenskapliga samlingar, så vi var tvungna att laga konstgjorda naglar. Tänderna är också konstgjorda och ögonen är av glas eller akryl. Det finns många småsaker som man måste jobba med, säger överkonservator Ari Puolakoski vid Naturhistoriska museet.

Valrossens hörntänder.
Bildtext Valrossens betar ska också användas i vetenskapliga syften, och det som visas upp på museets utställning är konstgjorda betar.
Bild: Tanja Heimonen / Yle

Valrossen ställs ut i en simningsposition och enligt Puolakoski dyker hon liksom in i museets benutställning där det finns ett valrosskelett från 1800-talet.

– Den passar ganska bra in där. Den kan vara en slags inkastare till utställningen.

Vi följde med slutfasen i konserveringsprocessen i slutet av augusti.

Skinnet vägde tre gånger lika mycket som ett älgskinn

Arbetsprocessen med konserveringen har krävt mycket studier i valrossens anatomi och beteende. Ett team på fem konservatorer har arbetat med Stena i ungefär ett år.

Under sin över 40-åriga konservatorkarriär har Ari Puolakoski aldrig tidigare konserverat en valross. Djurets storlek har varit det mest utmanande i arbetsprocessen, säger han. Bara skinnet väger tre gånger så mycket som ett älgskinn.

Skinndelar av en valross. I förgrunden syns en del av djurets nos och ansikte.
Bildtext Bara skinnet vägde 120 kilogram.
Bild: Matti Myller / Yle

– Efter att vi flått djuret, vägde bara skinnet 120 kilogram. Det var alltså inte så enkelt att ta upp skinnet till bordet och börja skära i det. Man behövde ha lite extra händer.

En poäng med att ställa ut valrossen Stena är att besökarna ska få lära sig något nytt om valrossar som kanske är lite okända för oss finländare.

Vad är en sak som du tycker att alla borde veta om valrossar?

– Nå kanske att det är på grund av klimatförändringen som den över huvud taget hittade hit till Finland av misstag. Man kan se valrossen som ett exempel på klimatförändringens effekter. När isytorna minskar i området runt Nordpolen har valrossar börjat vandra till platser där de inte borde vara.

Valrossen Stena ligger på en gräsmatta i Kotka.
Bildtext Valrosshonan Stena vägde strax under 600 kilo när hon dog. Den hade knappt något underhudsfett alls kvar. En frisk valross borde ha cirka 100 kilo av den typen av fett.
Bild: Antro Valo / Yle

Artikeln uppdaterades den 18 september 2023 klockan 13.15 med en video på den färdigtkonserverade valrossen och med information om att hon nu har ställts ut. Utställningen dit Stena hör öppnar för allmänheten från och med 19 september 2023.