Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Wilma Murto är namnet på allas läppar i hemstaden Åbo efter VM-bronset

Bildcollage med stavhopparen Wilma Murto och åbobor.
Bild: Carl Fahllund / Yle / Lehtikuva

Wilma Murto sätter Åbo och Salo på kartan, tycker stolta Åbobor efter stavhopparens nya friidrottsbragd.

Murto, som bor i Åbo och representerar idrottsföreningen Salon Vilpas, är en av förgrundsfigurerna i det uppsving inom den finländska friidrotten som vi har kunnat bevittna under de senaste åren.

Stavbronset var Finlands första i VM-sammanhang sedan år 2015, och den första finländska medaljen någonsin i en hoppgren på damsidan i ett VM eller OS.

Wilma Murto blev tidigare i år utsedd till årets Åbobo, och det märks att hon är populär på stadens gator.

Anna Leinonen och Linda Törn tycker att det är roligt att en ung idrottare från Åbotrakten utmärker sig och skördar framgångar internationellt.

– Det är jättetrevligt, för då får Åbo och Salo också mera synlighet ute i världen, säger Törn.

Hur mycket följer ni vanligtvis med friidrott och stavhopp?

- Ifall pappa kollar på tv så kan det vara så att jag går med och ser ifall det är en gren jag tycker om, säger Leinonen.

– Jag sportar själv mycket så det är jätteroligt att titta på sport eftersom det är mitt fritidsintresse, säger Törn.

Två unga kvinnor med vita tröjor och blont hår står i park.
Bildtext Anna Leinonen och Linda Törn gillar Wilma Murto och tycker att det är roligt med finländska framgångar i friidrott.
Bild: Carl Fahllund

Stavhopp är krävande och kräver mycket styrka

Både Leinonen och Törn tror att Murtos framgångar kan leda till att de som utövar stavhopp i Finland får mer motivation vilket kan leda till ännu bättre prestationer.

Bägge har prövat på stavhopp själva, i skolgymnastiken eller inom friidrott, och de håller med om att det inte är någon lätt gren att bemästra.

– Det är krävande och man behöver mycket styrka, så det är imponerande att se att det finns människor som är jättebra i just den grenen, säger Törn.

Man med grått långt hår och blommig kortärmad skjorta står utomhus på torg.
Bildtext Pentti Vähätalo har stor respekt för alla som sysslar med stavhopp, som han ser som en svår idrottsgren.
Bild: Carl Fahllund

”Skapar en fin vi-känsla”

Åbobon Pentti Vähätalo berättar att han satt bänkad under kvällen då Murto hoppade och att han under morgonen glatt följde med nyhetsrapporteringen och blev på gott humör varje gång Murtos namn nämndes.

– Nog är det roligt! Jag har följt med hennes karriär i nästan tio år, från en lokal talang i Salo till en idrottare i världsklass.

När det går bra för en finländare i idrott så skapar det alltid en fin vi-känsla, och det är något som vi just nu behöver mer än någonsin, lägger Vähätalo till.

Ung man med brunt hår och collegetröja står på gata.
Bildtext Kan Wilma Murto bli lika stor som Åbolegendaren Paavo Nurmi? undrar Sebastian Karlsson.
Bild: Carl Fahllund

Murto är nya Paavo Nurmi

Längs med åstranden i Åbo så träffar jag också på Sebastian Karlsson, som säger att han inte vanligtvis följer med friidrott så värst mycket. Wilma Murtos framgångar har han ändå koll på.

– Nog har man alltid läst på nyheterna då hon vunnit och hört om att hon har gjort sig ett namn utomlands. Så nog är det roligt att hon fick den här bronsmedaljen.

Karlsson menar att det är roligt att Murto är Åbobo, och därmed för vidare den fina friidrottstraditionen som har anor ända tillbaka till legendaren Paavo Nurmis dagar.

– Kanske är det så att Wilma Murto är den nya Paavo Nurmi, och dessutom från samma stad, skrattar Karlsson.

En miljonpublik satt bänkad under stavhoppsfinalen på onsdagskvällen. I genomsnitt såg över 1,3 miljoner finländare på den fyra timmar långa sändningen på antingen TV2 eller Yle Arenan.

Diskussion om artikeln