Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Premiärministern tycker att spanska skandalpampens ursäkt inte är tillräcklig – nu ska Fifa utreda scenerna efter VM-finalen

Programmet är inte längre tillgängligt
Spanska förbundsbasen kysste spelare på munnen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Fotbolls-VM avslutades med en spansk guldfest – och ett kontroversiellt gratulerande från förbundsordförande Luis Rubiales sida. Trots den stora stormen har han själv inga planer på att avgå – samtidigt ska Fifa titta närmare på händelsen.

Det var i samband med att de spanska spelarna skulle ta emot sina guldmedaljer som skandalscenerna utspelade sig. Tv-kamerorna fångade in hur Jenni Hermoso fick en kyss på munnen från spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales i samband med gratulerandet.

– Jag gillade det inte, sa Hermoso efteråt.

Spanska förbundet tonade ned det skedda och själv skämtade Rubiales om händelsen ännu på söndagen. En livesändning på Instagram visade hur han i omklädningsrummet lovade spelarna en resa till Ibiza, där han skulle gifta sig med Hermoso.

Senare pudlade pampen.

– Jag gjorde fel, jag måste erkänna det. Det var utan ont uppsåt, sa Rubiales i början av veckan enligt Marca.

Hermoso har krävt utredning

Under veckan har firandet av guldet skuggats av stormen kring incidenten. Bland annat har landets premiärminister Pedro Sanchez konstaterat att Rubiales ursäkt ”inte är tillräcklig”.

Från spanska damligan kräver man att Rubiales avgår. Liknande röster hörs från herrhåll.

– Det är olämpligt och äckligt. De efterföljande motiveringarna speglar inte vad han egentligen tycker och som statsministern säger, det är en otillräcklig motivering, skriver man från Liga F.

– Så där beter man sig inte som förbundsordförande, slog i sin tur Real Madrids tränare Carlo Ancelotti fast.

Rubiales har insisterat på att han inte tänker avgå. Men nu ska han också granskas av Internationella fotbollsförbundet Fifa. Det meddelar man på torsdagen – efter krav från Hermoso och det spanska spelarfacket.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln