Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oliver Helander har medalj i sikte – utgår från att det kräver en fullträff: ”Kan hända att jag måste kasta säsongsbästa”

Oliver Helander lutar sig mot ett fönster.
Bildtext Oliver Helander har höga VM-förhoppningar.
Bild: Lehtikuva

Finlands inofficiella nationalgren, herrarnas spjutkastning, står på VM-programmet på fredag. Kvalet är första utmaningen för Oliver Helander, men söndagens final finns redan i hans tankar.

Oliver Helander upprepar ordet ”söndag” flera gånger då han träffar den finländska reporterkåren dagen innan kvalet. Detta trots att tre av hans fyra stortävlingsäventyr har strandat i och med kvalet.

– Det var bra att jag inte blev i kvalet i Eugene. Nu vet jag hur jag ska sköta kvalet på ett bra sätt, säger Helander till Yle Sporten.

En markant skillnad jämfört med tidigare mästerskap är att han nu är i skick. Det finns inga skavanker som gnager på hans självförtroende.

– Det har inte kommit några nya skador nu under veckan innan tävlingen. Så har det inte alltid varit. Hälsoläget är bra.

Medaljmålet är realistiskt

I många tidigare mästerskap har spjutherrarna varit Finlands sista och bästa medaljhopp. Tack vare Wilma Murtos stavbrons har Helander, Toni Kuusela och Lassi Etelätalo inte den pressen på sig.

– Det var roligt att se henne lyckas. Hoppas att det går lika bra för mig på söndag.

Oliver Helander har varit öppen om sin målsättning i en längre tid. Han siktar på medalj i Budapest.

– Det har känts som realism under hela året. Om jag har en bra dag och kastar säsongsbästa så har jag alla möjligheter att ta medalj.

Nivån i herrarnas spjut har varit snäppet lägre i sommar än många tidigare år. Helander utgår ändå från att medaljerna inte går för rea-priser på söndag.

– Neeraj Chopra, Julian Weber och Jakub Vadlejch kommer att kasta långt. Någon av dem måste jag besegra för att medalj och eventuellt överraskar någon. Kan hända att jag måste kasta säsongsbästa.

Innan det är dags för finalen måste han kvalificera sig för den. Kvalgränsen är 83 meter.

– Jag tror inte att det krävs 83 meter. Jag tippar att ett resultat mellan 81 och 82 meter räcker. Bäst skulle det vara att kasta kvalgränsen.

Oliver Helander kastar i den andra kvalgruppen som inleds klockan 12.45.