Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tryffelsvampar är inte enbart en sydeuropeisk delikatess utan kan också finnas gömda i en gräsmatta i Västnyland

Lagotton Ceri söker fram både kantareller och trattkantareller, men tryffelsvamparna lärde hon sig söka för några år sedan. - Spela upp på Arenan

Det är så gott som omöjligt för en människa att hitta tryffelsvampar utan hjälp. Hundar kan däremot bli duktiga på att hitta de dyrbara knölarna som kan finnas gömda var som helst.

Att nosa fram tryffelsvampar var länge ett ansvar som man anförtrodde grisarna, men idag är det vanligt att hundar skolas till det här, berättar Monica Smeds från Karis.

Monica Smeds hund Ceri är en hejare på att hitta tryffelsvampar i Västnyland

10:42

Hon äger fyra hundar av rasen lagotto romagnolo och har för avsikt att lära alla fyra hitta tryffel. Idag är det ändå framför allt 10-åriga Ceri och valpen Doris som hon satsar på.

– Ceri är en duktig arbetshund och hon jobbar mycket med sin nos. Lagottorasen är väldigt bra på att söka olika saker. Det är rasen avlad för.

Kvinna med tre hundar framför sig ser in i kameran.
Bildtext Monica Smeds vill lära alla sina fyra hundar att söka efter tryffel, men än så länge är det bara 10-åringen Ceri och valpen Doris som kan konsten att nosa fram en tryffelknöl.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Ceri har tidigare sökt fram både kantareller och trattkantareller, men för tre år sedan började Monica Smeds intressera sig för tryffel. Hon tog tag i saken och deltog i en kurs tillsammans med hunden.

– På kursen fick hon snusa på tryffeldoften och observera en annan hund som grävde efter tryffel. Hon lärde sig sedan att hitta tryffel med en gång, berättar Monica Smeds.

I dag är lagotton en tryffelhund

Lagotton är ursprungligen en apporterande fågelhund, men den senaste tiden har rasen utvecklats till en tryffelhund. Att söka efter tryffel hör till hundrasens historia, berättar Monica Smeds.

Intresset har också fört henne till Italien. Under sommaren har hon bland annat besökt Chieti i södra Italien där valpen Doris är född. Valpen är redan en skolad tryffelhund och Monica Smeds nyaste tillskott i hundfamiljen.

– Under resan lärde jag mig också mera om hur man skolar hundar att hitta tryffel och vilken natur som tryffelsvampen gillar.

Delikatessen växer i hela Europa

Trots att mycket tryffel växer i Central- och Sydeuropa är också nordiska skogarna bra tryffelskogar, berättar Monica Smeds. Svamparna som hon hittat i Finland är mindre, men doftar också mera än tryffelsvamparna på kontinenten.

Närbild på en hundleksak som liknar en tryffelsvamp.
Bildtext När Monica Smeds lär hundarna att söka efter tryffel använder hon en hundleksak som liknar en tryffelsvamp. På leksaken applicerar hon också lite tryffelessens.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– Ceri har inte hittat så stora svampar. Den största knölen Ceri grävt fram vägde ungefär 15 gram och var drygt tre centimeter i diameter, men det finns också större svampar i våra skogar, berättar Monica Smeds.

Tryffel finns med andra ord i hela södra Finland, även Västnyland, försäkrar Monica Smeds. Hon har hittat tryffel i Karis, Ekenäs och Kyrkslätt.

– Jag har till och med hittat tryffel i min kompis gräsmatta. Vi sökte efter tryffel i en skogsdunge intill gården, men Ceri sprang till gräsmattan och hittade stora tryfflar på gården, berättar Monica Smeds skrattande.

Inte en del av allemansrätten

Likt andra svampar i de finska skogarna växer också tryffeln på hösten. Tryffelsvampen behöver både värme och vatten för att växa, men när marken fryser är tryffelsäsongen över.

En brun hund ligger på en gräsmatta och tuggar på en leksak.
Bildtext Den italienska hundrasen Lagotto romagnolo har utvecklats till en riktig tryffelhund.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– Tryffelsvamparna är gömda under marken. Det är därför man behöver en hund för att hitta svampknölarna, säger Monica Smeds.

En lovande skogsdunge med tryffel har lite vegetation och träd eftersom tryffelsvamparna lever i symbios med trädrötterna.

– Men vi måste gräva för att hitta svamparna. Tryffel ingår därmed inte i allemansrätten. Vi måste alltid få lov av markägaren först, säger Monica Smeds.

Väl ute i skogen kan hundarna ändå spåra många andra svampar än just tryffel. Monica Smeds hund Ceri kan bland annat hitta både kantareller och trattkantareller.

– Att leta efter tryffel är ändå roligare. Kantareller kan jag hitta själv, men tryffel hittar jag inte utan hjälp.

Diskussion om artikeln