Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaoset då Aleksi Ojala slutfört VM-gången med närmare 42 graders kroppstemperatur – landslagsläkaren släpptes inte in: ”Kändes ensamt”

Uppdaterad 24.08.2023 22:15.
Aleksi Ojala förs bort i rullstol.
Bildtext Aleksi Ojala hade inga krafter kvar efter dagens 35 kilometer gång.
Bild: Lehtikuva

Aleksi Ojala var totalt utpumpad efter dagens gånglopp. Men Finlands landslagsläkare tilläts inte att titta till honom. Det var något nytt, säger Ojala till Yle.

50 kilometer gång var känt som en brutal gren i friidrottsmästerskap. Nu är den distansen historia – men även dagens VM-lopp på 35 kilometer blev en rå prövning för många.

Veli-Matti ”Aku” Partanen var bästa finländare. Han var elva i mål, men föll till 18:e på grund av ett tidsstraff.

Bakom honom slutade Aleksi Ojala på 25:e plats. Hans närmaste vittnade om att Ojala var totalt slutkörd efteråt med rejäl vätskebrist.

Ojala tvingades stanna upp några gånger under loppet för att kyla ned sig och rasade ihop efter att ha nått målet. Själv minns han inte mycket av dramat.

– Det är suddiga minnesbilder. Tur att landslaget har en bra läkare, Ilkka Räsänen har fyllt mina luckor lite, säger Ojala till Yle.

Kroppstemperaturen nästan 42 grader

Pappan Mika Ojala berättade efter loppet att sonen hade 41 grader i kroppstemperatur efteråt. Själv berättar gångaren att mätresultatet var ännu högre – 41,9 grader.

Dessutom blev det rörigt då Ojala skulle få behandling. Läkaren Räsänen släpptes nämligen inte in i medicintältet av arrangörerna.

– Det var något nytt på VM-nivå. Man var ganska ensam där, och man fattade inte riktigt om det också var andra idrottare på plats.

– Då jag fått ner temperaturen tillräckligt och fick lov att gå vidare så ville de inte släppa i väg mig utan lagläkaren. Då hämtades Ilkka – och han gav order om att vi skulle tillbaka till första hjälpen.

Räsänen ville att Ojala skulle få droppbehandling. Det gick man inte med på från arrangörshåll.

– Man får ta det lite lugnare i dag då, fortsätter Ojala.

I fjol var han 13:e i Oregon med ett rekordlopp. I år var han tio minuter långsammare, men tanken om att avbryta existerade inte.

– Jag övervägde det aldrig, man kommer inte hit för att avbryta. Åtminstone gav jag allt jag kunde, det får man vara nöjd med.

Diskussion om artikeln