Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin: Prigozjin begick misstag, men uppnådde resultat – och var en begåvad affärsman

Vladimir Putin och Jevgenij Prigozjin i ett storkök. Putin har ett vitt skyddsplagg över en mörk jacka och Prigozjin som pekar på något utanför bild är helt klädd i vitt.
Bildtext Året är 2010 och Jevgenij Prigozjin (till höger) förevisar sin anläggning för produktion av skolmat utanför Sankt Petersburg för Vladimir Putin.
Bild: Lehtikuva

President Vladimir Putin framförde på torsdagen sina kondolenaser till Jevgenij Prigozjins anhöriga och övriga familjer som drabbats av onsdagskvällens flygkrasch.

Ett dygn efter att Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins plan i Tver störtade har Rysslands president Vladimir Putin uttalat sig om en man som han kände i flera decennier.

– Först vill jag uttrycka mitt uppriktiga beklagande av sorgen till familjerna till alla offren, sa Putin i samband med ett tv-sänt möte.

Enligt honom var det ”en tragedi” att Prigozjins privatplan störtade.

– Jag kände Prigozjin en mycket lång tid, sedan början av 90-talet. Han var en man med ett komplicerat öde och han begick allvarliga misstag i sitt liv, men han uppnådde rätt resultat.

Putin beskrev Prigozjin som en ”begåvad affärsman”.

Putin nämnde också Prigozjins insatser i Afrika, där Prigozjin antydde att han befann sig tidigare i veckan och där Wagnergruppen fortfarande har en betydande militär närvaro.

– Såvitt jag vet hade han igår återvänt från Afrika och hade träffat några tjänstemän där, sa Putin.

Putin sa att de medlemmar i privatarmén Wagner som dog i kraschen på ett betydande sätt hade bidragit till den ryska offensiven i Ukraina.

– Vi minns det, vi vet det och vi kommer inte att glömma det, sa Putin.

Enligt den ryske presidenten kommer utredningen av kraschen att ta sin tid, eftersom det blir en genomgående utredning som kommer att nå ett resultat.

Att Prigozjins plan störtade halvvägs mellan Moskva och Sankt Petersburg har lett till spekulationer om vad som orsakade kraschen. Ingen verkar tro att det var en regelrätt olycka.

Källa: AFP, BBC