Invånare frustrerade över att service försvinner: "Allt tas bort"
Välfärdsområdet planerar stänga hälsostationer och tandkliniker.
Invånare i Maxmo reagerar på att Österbottens välfärdsområde föreslås lägga ner fem hälsostationer och tre tandkliniker.
Välfärdsområdet ska spara 20 miljoner och planerar stängningar i bland annat Maxmo, Särkimo, Esse, Oravais och Korsnäs.
Förslaget väcker missnöje i Maxmo. Marita Sundqvist beklagar beslutet och säger att så mycket service redan har försvunnit från orten, bland annat banker och affärer.
– Det är hemskt. Vi har många gamla människor här. När jag flyttade hit fanns ännu mycket bra här, men nu tas allt bort, säger hon.
Linda Högander är också besviken över förslaget. Hon har bland annat besökt mödrarådgivningen och barnrådgivningen på orten. Hon säger också att en hel del service redan har lagts ner, och därför hade det varit fint om hälsostationen fått vara kvar.
– Vi har kvar biblioteket men också det har vi fått kämpa för, säger Högander.
Politiker ser goda grunder för sparbeslut
Styrelsen för välfärdsområdet tar beslut i frågan på måndag. Det näst största partiet i välfärdsområdets fullmäktige, SDP, har inte hunnit diskutera ärendet i sin grupp ännu.
Sari Ala-Heikkilä (SDP) beskriver läget som utmanande på många sätt. Sparbehovet kräver stora beslut, och Ala-Heikkilä betonar att helheten måste stå i fokus.
– Förändringen är enorm, och vi söker fortfarande gränser, till exempel för vilken förebygande verksamhet som hör till kommunerna. Det här är en stor förändring i Finland och den är svår att få i mål, säger Ala-Heikkilä.
Eftersom organisationen är ny kan Ala-Heikkilä inte säga något ifall fullmäktigemedlemmarna tar till knutpatriotism och vill bevara verksamhet där just de bor.
Marko Heinonen (Saml) tycker inte att sparåtgärderna är så dramatiska.
– Det är självklart att en ny organisation söker bästa möjliga sätt att verka. Om några år ser vi hur vi lyckats integrera tjänsterna. Jag är övertygad om att servicen förblir bra också framöver, säger Heinonen.
Han gissar att det blir mest diskussion om servicenätet, men anser att det finns skäl att stänga enheter.
– Vad har vi för nytta av närservice om det är månadslånga köer dit? Det är viktigare att man snabbt får vård, säger Heinonen.
Inte heller Sannfinländarna har hunnit diskutera sparförslagen. Gruppordförande Asko Salminen tycker att sparförslagen är motiverade.
– Alla vet att man inte kan upprätthålla en tandklinik för en dag i veckan eller en rådgivning i en och en halv dag per vecka.
Avstånden hålls inom det som enligt Sannfinländarna är rimligt.
– Jag förstår att det kan vara svårt att tvingas köra längre sträckor. Men det är ett måste att centralisera servicen.
KD planerar också diskutera sparpaketet före måndagens möte. Enligt Peter Östman har man känt till det ekonomiska läget redan en tid, liksom att det blir svåra tider och beslut.
Hur man ska spara finns det säkert olika åsikter om, påpekar Östman, och så länge servicen inte blir för tunn finns det säkert grunder för att stänga en del enheter.
– Något måste göras, men på rak arm kan jag inte säga vad.
Artikeln är en översättning från Yle Pohjanmaa. Översättningen är gjord av Ida-Maria Björkqvist.